Suomessa keskilämpötila ei kohoa ihannelukuihin edes ilmaston lämmetessä. Kuva: Wikimedia Commons
Suomessa keskilämpötila ei kohoa ihannelukuihin edes ilmaston lämmetessä. Kuva: Wikimedia Commons

Ilmastonmuutos heikentää taloutta kolmessa neljäsosassa maailman maita.

Talous pyörii parhaiten oloissa, joissa koko vuoden keskilämpötila on 13 astetta celsiusta. Näin raportoi Stanfordin yliopiston tutkija Marshall Burke työtovereineen Naturessa. He väittävät osoittaneensa ensimmäisen kerran, että taloudellinen tuotteliaisuus ja ilmastonmuutos ovat kaikkialla maapallolla sidoksissa toisiinsa.

Aiemmin ilmaston lämpenemisen vaikutuksista talouteen on saatu ristiriitaisia tutkimustuloksia, muun muassa sellaisia, ettei vauraiden maiden kansantalous reagoisi lainkaan lämpötilojen nousuun.

Uusi tutkimus perustui runsaasta sadasta maasta kerättyihin tietoihin taloudesta ja lämpötiloista yli puolen vuosisadan ajalta. Tutkijoiden mukaan lämpötilan ja talouden tuottavuuden suhde on maailmanlaajuisesti yleistettävissä eikä se ole muuttunut vuoden 1960 jälkeen. Se pätee niin maatalouteen kuin muuhun tuotantoon sekä rikkaissa että köyhissä maissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Maat, joissa vuotuinen keskilämpötila ylittää 13 celsius-asteen, kärsivät tulevaisuudessa huonosta tuottavuudesta. Häviäjiin kuuluu kolme neljäsosaa maailman valtioista ja melkein kaikki nykyisinkin köyhimmät maat. Mitä kuumempaa tulee, sitä suurempia tappioita on odotettavissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ilmastonmuutos siis tekee köyhistä maista köyhempiä ja rikkaista rikkaampia.

Esimerkiksi Kanada ja Ruotsi näyttävät hyötyvän nousevista lämpötiloista, sillä ilmastonmuutos vie niitä lähemmäs talouden ihanneoloja. Suomi ei pääse varsinaisten voittajien joukkoon, vaikka keskilämpötilamme kohoaisi pahimpien ennusteiden mukaan eli 5–6 astetta. Nykyinen vuoden keskilämpötila vaihtelee Lounais-Suomen runsaasta viidestä asteesta Pohjois-Lapin pariin pakkasasteeseen.

”Jos elät maassa, jossa keskilämpötila on kylmempi kuin 13 astetta celsiusta, pieni lämpeneminen voi olla vain hyväksi”, sanoo Burke The Washington Post -lehdelle.

Jos maapallo lämpenee nykyistä tahtia, keskimääräinen tulotaso maailmassa on vuoteen 2100 mennessä yli 20 prosenttia alhaisempi kuin se olisi ilman ilmastonmuutosta. Yhdysvallat menettää 36 prosenttia ennustetusta bruttokansantuotteestaan, mutta köyhät maat Afrikassa, Etelä-Amerikassa ja Lähi-idässä häviävät vielä enemmän.

Häxpi
Seuraa 
Viestejä1335

Poikkeuksiakin tietysti on. Australia, Singapore, Texas, Florida, Kalifornia... Jopa Japanissa, ainakin Tokion alueella, keskilämpötila on useimpina vuosina selvästi yli 13.

Islamismi nojaa islamin arvovaltaisiin lähteisiin: Koraaniin, sunnaan, Muhammedin esimerkkiin ja sharia-lakiin. Islamismi on islamin hartainta harjoittamista.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä34655

Onko se 13 astetta suunnilleen Etelä-Euroopan ilmasto? Minusta tuo on ihan ymmärrettävää. Lyhyt ja suhteellisen lempeä talvi pakottaa ihmiset suunnittelemaan tulevaisuuttaan vuoden aikajaksoissa. Se ei kuitenkaan aiheuta suurta haittaa ja kustannuksia kuin pitkä ja ankara arktinen talvi. Suurin osa vuodesta on mukavan lämminta ja kasvukausi on pitkä.

Pakko ajatella vuoden jaksoja heijastuu koko kulttuuriin ja kaikkeen muuhunkin tuotantoon kuin maatalouteen. Siellä missä "kauden kasviksia" saa aina vastaavaa tarvetta ei ole ja silloin koko yhteiskunta jää alkeelliseksi. Niissä oloissa"kilpailu" (eli epärehellinen toisten tuotannon anastaminen) on parempi strategia yksilölle kuin tuotanto verrattuna viileämpiin oloihin.

Melkein kaikki noista mainituista poikkeuksista ovat maita, joiden alkuperäiset asukkaat ja kulttuurit on hävitetty ja sinne on viety eurooppalainen kulttuuri. Ei köyhyys siis johdu suoraan ilmastosta, enkä usko ilmaston muuttumisen vaikuttavan ihmisten organisointikykyyn muutamassa sukupolvessa ja aiheuttavan noin rankkoja tappioita. Ideologisista syistä ajettu kilpailuvillitys voi sen tehdä ja paljon enemmänkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla