Kuva: Patrick Kelley, Wikimedia Commons
Kuva: Patrick Kelley, Wikimedia Commons

Parinkymmenen vuoden päästä Jäämeri sulaa kokonaan kesäisin.

Pohjoiset merijäät jäivät tänä talvena pienimmilleen koko satelliittihavaintojen aikakautena. Satelliitit ovat havainnoineet merijäitä 1970-luvun lopulta.

Vuosina 1981–2010 merijäät ulottuivat talvisin keskimäärin 1,1 miljoonaa neliökilometriä laajemmalle alueelle kuin tänä talvena. Merijäätä on ollut siis talvella jopa kolmen Suomen verran enemmän kuin helmikuussa laajimmillaan.

Vain Labradorinmerellä ja Davisinsalmessa jäätä oli keskimäärin yhtä laajalti kuin aikaisempina vuosikymmeninä. Laajimmillaan pohjoisen pallonpuoliskon merijäät olivat helmikuun lopulla, jolloin jäätä oli yli 14 miljoonaa neliökilometriä, arvioi Yhdysvaltain kansallinen lumen ja jään tutkimuskeskus NSIDC.

Talvikauden merijään laajuus ei vaihtele yhtä paljon kuin kesäkauden, eikä näistä kumpikaan ole kutistunut yhtä voimakkaasti kuin esimerkiksi syyskuun jään laajuus, sanoo yksikönpäällikkö Jari Haapala Ilmatieteen laitoksesta.

”Todennäköisesti Jäämeri on ensimmäisen kerran kesäaikana sula vuosien 2030–2040 paikkeilla. Talvikaudella jäätä muodostuu vielä hamaan tulevaisuuteen. Siitä tulee vain sen verran ohuempaa, että se ei kestä sulamatta kesäkauden yli”, Haapala pohtii.

sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7045
Liittynyt22.10.2011

Talven merijäät kutistuivat pohjoisessa

Romario2 24.03.2015 klo 12:36 Melko selvä käyrä. Sitä saa vääntää monella tavalla että näkisi lämpenemisen pysähtyneen. Tätä olen itsekkin vähän aika sitten pohtinut, Pohjoisella Jäämerellä on ollut varsin lämmin alkuvuosi : http://www.tiede.fi/keskustelu/31636/ketju/pohjoisnavan_jaapeitetilanteen_paivitys/viesti/2576#2576 Siitä huolimatta Jään tilavuus on kasvanut suuremmaksi kuin vuosiin, eikä jäätä ole sulanut pois. Vaikka pinta-alallisesti jää onkin pieni, jää on kuitenkin tällä hetkellä...
Lue kommentti

it's the Sun stupid!