Lapsi ja äiti
Lapsi ja äiti

Flunssa iskee kylmässä ja kuivassa.

Flunssa-aallot tulevat joka vuosi yhtä varmasti kuin veroesitys, mutta miksi ne iskevät meihin juuri talvikuukausina? Ovatko ihmiset tiiviimmässä kontaktissa talvella vai heikentyykö immuunijärjestelmämme ratkaisevasti pimeinä ja kylminä kuukausina, kuten nykyiset selitysmallit olettavat?

Uuden tutkimuksen mukaan ei kumpaakaan. Syy flunssan vuodenaikaisvaihteluun on yksinkertaisesti sää: virus tarttuu paremmin kylmässä ja kuivassa kuin lämpimässä ja kosteassa ilmassa.

Mount Sinai School of Medicinen tutkimussarjassa laitettiin flunssaa potevien marsujen häkit terveiden marsujen häkkien viereen ja katsottiin, missä olosuhteissa virus leviää nopeimmin. Kussakin kokeessa ainoat muuttujat olivat suhteellinen ilmankosteus ja lämpötila.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun suhteellinen ilmankosteus laski 25-35 prosenttiin, suurin osa marsuista sai tartunnan. Ilmankosteuden noustessa 50 prosenttiin, tartunnan leviäminen laski dramaattisesti – vain yksi marsu sai tartunnan. Vastaavasti kaikki marsut sairastuivat, kun lämpötila laski viiteen asteeseen. Sen sijaan kaikki säästyivät flunssalta 30 asteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimusta johtaneen Peter Palesen mukaan syy flunssan vuodenaikaisvaihteluun ei siis ole ainoastaan immuunijärjestelmämme heikkouksissa, vaan flunssavirus itse on tietyissä sääolosuhteissa vakaampi ja kykenee infektoimaan helpommin.

Tutkimus julkaistiin PLoS Pathogens-sarjassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla