Ilmanlaatuselvityksen kaupungeista Tampere sijoittui kolmen parhaan joukkoon. Kuva Petri Huhtinen / Aamulehti
Ilmanlaatuselvityksen kaupungeista Tampere sijoittui kolmen parhaan joukkoon. Kuva Petri Huhtinen / Aamulehti

Ilmansaasteet ovat vakava ongelma Euroopassa.

Euroopan

ympäristökeskus (EEA) julkaisi torstaina yli 300 kaupungin ilmanlaadun vertailun. Ilmanlaadultaan Euroopan kolme puhtainta kaupunkia olivat Ruotsin Uumaja, Suomen Tampere ja Portugalin Funchal.

Laatua mitattiin vuosina 2019 ja 2020. Mittaustulosten perusteella vain vajaassa 130 kaupungissa ilmanlaatu on tyydyttävällä tasolla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessa ilmanlaatu on ylipäätään parasta maailmassa, selviää Maailman terveysjärjestön (WHO) vuoden 2018 tiedoista, joista Ilmatieteen laitos kertoo tiedotteessaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Heikoin ilmanlaatu Euroopan ympäristökeskuksen tutkimuksessa oli Puolan Nowy Sączissa, jossa kivihiili on yhä merkittävin energianlähde. Seuraavaksi heikoin ilmanlaatu oli Italian Cremonassa ja Kroatian Slavonski Brodissa.

Myöskaksi muuta heikoimman ilmanlaadun kaupunkia sijoittuvat Italiaan ja Puolaan. Viidessä heikoimman ilmanlaadun kaupungissa pienhiukkasten määrä ilmassa ylittää Euroopan unionin vuotuisen 25 mikrogramman rajan.

Ykköseksi sijoittuneessa Uumajassa on ilmassa reilut seitsemän kertaa vähemmän pienhiukkasia.

Vertailussa olivat mukana vain kaupungit, joissa on yli 50 000 asukasta ja joiden seuranta-asemat antoivat riittävästi tietoa.

Vertailun 323 kaupungista vain 127:ssä ilmanlaatu luokiteltiin hyväksi, eli pienhiukkasia oli alle 10 mikrogrammaa kuutiometriä kohti.

Ilman epäpuhtauksista juuri pienhiukkasilla on suurin vaikutus terveyteen. Ne aiheuttavat ennenaikaisia kuolemia ja sairauksia, kertoo Euroopan ympäristökeskus. Euroopan ympäristökeskuksen arvion mukaan pienhiukkasille altistuminen aiheutti vuonna 2018 noin 417 000 ennenaikaista kuolemaa 41 Euroopan maassa.

”Ilmanlaatu on selvästi parantunut viime vuosien aikana, mutta siitä huolimatta ilman epäpuhtauksien määrä on edelleen korkea monissa Euroopan kaupungeissa”, kommentoi EEA:n pääjohtaja

Hans Bruyninckx

raportissa.

Hänen mukaansa raportin avulla asukkaat voivat vaatia paikallisilta viranomaisilta parempia oloja, mikä auttaa saavuttamaan EU:n nollapäästötavoitteet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla