Sydämen lyöntitiheyden vaihtelut paljastavat stressin.
Sydämen lyöntitiheyden vaihtelut paljastavat stressin.

Sykevälimittaukset vihjaavat, että suomalaista kuormittaa eniten lauantai.

Lauantai on keskimäärin viikon stressaavin päivä suomalaisille työntekijöille. Myös palautuminen jää lauantaina heikoksi, kertoo Firstbeat-yrityksen tekemä analyysi tuhansien työntekijöiden sykevälimittauksista.

Firstbeatin mukaan viikonloppuna palautuminen on kokonaisuudessaan arkea heikompaa. Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä palautuminen kuitenkin lisääntyy.

Parhaiten stressin ja palautumisen suhde on tasapainossa alkuviikosta maanantain ja keskiviikon välillä. Torstaina ja perjantaina stressitaso alkaa jo kohota ja palautuminen heikentyä.

Tulokset perustuvat työhyvinvointipalveluiden yhteydessä kerättyyn sykevälimittausaineistoon. Se kattaa noin 27 000 mittausta lähes 10 000 suomalaiselta työntekijältä. Firstbeatin kehittämä hyvinvointianalyysi tunnistaa sydämen toiminnasta kehon stressitilan ja palautumisen.

"Viikonloppuisin tapahtuu välttämätöntä irtiottoa töistä, mutta on riski, että se syö työntekijöiden resursseja niiden lisäämisen sijaan. Jaksamisen kannalta on hälyttävää, jos palautumista ei pääse missään vaiheessa tapahtumaan", toteaa Firstbeat Technologies Oy:n toimitusjohtaja, psykologin tohtori Joni Kettunen.

Työterveyslaitoksen erikoislääkäri Harri Lindholm pitää myös mahdollisena, että työviikolla kasaantunut stressi voi vaikuttaa tahdosta riippumattoman hermoston säätelemään verenkierron tilaan vielä lauantainakin.

"Usein voimakkain stressivaikutus tulee, kun pahin stressi on laukeamassa. Perinteisesti ihmiset valittavat, että kun loma alkaa niin tulee flunssa. Ihmisellä on taipumus sinnitellä, mutta sitten kun pitäisi päästä palautumaan, tulee viive", Lindholm sanoo.

Sykevälimittausten tuloksista voi hänen mielestään tehdä sen johtopäätöksen, että palautumiseen työviikosta pitää kiinnittää huomiota. Mittauksissa ilmenevä lauantain "kuormittavuus" saattaa kertoa siitäkin, että sinä päivänä tehdään innostavia asioita, jotka nekin kiihdyttävät elimistöä.