Tutkijat eivät ehkä pysty kertomaan ovatko tanssiliikkeet oikeita tai vääriä, mutta he saattavat nyt pystyä kertomaan, mitä tanssija kertoo persoonallisuudestaan.

Itsenäisyyspäivän juhlissa on mielenkiintoista katsella tanssivia ihmisiä. Miksi yhdestä miettii, mikä hänessä oikein on vialla, kun vieressä tanssiva henkilö suorastaan hypnotisoi katsojan lantionsa liikkeillä?

Jyväskylän yliopiston monitieteisen musiikintutkimuksen huippuyksikön tutkijat totesivat, että tanssiliikkeet heijastavat tiettyjä persoonallisuuden piirteitä. Käyttäen nykyaikaista liikkeentunnistusteknologiaa tutkija Geoff Luck kollegoineen tunnisti erilaisia tanssiliikkeitä, jotka olivat yhteydessä Big Five –persoonallisuusteorian piirteisiin: avoimuuteen, tunnollisuuteen, ulospäinsuuntautuneisuuteen, sovinnollisuuteen ja neuroottisuuteen.

Korkeat pistemäärät kussakin persoonallisuuspiirteessä olivat yhteydessä erilaisiin tanssityyleihin. Henkilöt, jotka olivat vahvasti avoimia uusille kokemuksille liikuttivat paljon käsiään ja käsivarsiaan, kun taas tunnolliset ihmiset liikkuivat lattialla laajalla alueella pitäen kätensä ojennettuina. Ulospäinsuuntautuneet tanssijat puolestaan liikuttivat runsaasti käsiään, jalkojaan ja päätään, pitivät käsiä kaukana toisistaan ja liikkuivat laajalla alueella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tunnollisten henkilöiden tanssiprofiili oli samankaltainen kuin ulospäinsuuntautuneiden, mutta he pysyivät tanssiessaan enemmän samassa paikassa ja liikuttivat vähemmän päätään. Neuroottiset henkilöt puolestaan liikkuivat kaiken kaikkiaan vähiten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös musiikkityylillä oli selkeä vaikutus liikkeisiin. Esimerkiksi rock-musiikki sai aikaan tyypillisiä päänheilutusliikkeitä (moshausta), erityisesti ulospäinsuuntautuneiden henkilöiden keskuudessa. Rock-musiikin tahdissa myös liikuttiin vähemmän ympäri huonetta.

Teknomusiikki synnytti erityisesti rytmisiä liikkeitä käsissä ja jaloissa ja vahvasti ulospäinsuuntautuneilla henkilöillä se myös lisäsi pään liikkeitä. Latinalaisamerikkalainen musiikki puolestaan sai tanssijat liikkumaan runsaasti ympäri huonetta, mutta pitämään päänsä suhteellisen paikallaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla