Linja-autoa desinfioitiin sarsin torjumiseksi vuonna 2003 Venäjällä. Kuva: Hannes Heikura
Linja-autoa desinfioitiin sarsin torjumiseksi vuonna 2003 Venäjällä. Kuva: Hannes Heikura

Vuoden 2003 epidemia voi toistua, sillä sen aiheuttaneen viruksen esimuotoja on löytynyt Kiinassa elävistä lepakoista.

Satoja ihmisiä useissa maissa tappanut sars muhii kiinalaisissa lepakoissa.

Tutkijat löysivät ihmiselle vaarallisen sars-viruksen esimuotoja tutkiessaan Yunnanin maakunnassa sijaitsevassa luolassa eläviä hevosenkenkäyökköjä.

Vuoden 2002 lopulla alkunsa saanut ja seuraavana vuonna epidemiaksi puhjennut sars-keuhkokuume siirtyi ihmisiin ilmeisesti torilla myydyistä naamaripalmunäädistä. Virus kuitenkin tutkijoiden oletuksen mukaan kehittyi alkuaan hevosenkenkäyököissä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tähän mennessä virushautomoina pidetyistä lepakoista ei silti ole löytynyt geneettisesti samanlaista koronavirusta, joka sairastutti ihmisiä ja joka löytyi myös naamaripalmunäädistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nyt Kiinan tiedeakatemian tutkija Ben Hu ja hänen työtoverinsa eristivät lepakoista 11 koronavirusta, joista ihmiselle vaarallinen muoto voi kehittyä. Lepakoiden viruksista löytyvät kaikki geneettiset ainekset ihmisen sars-viruksen muodostumiselle.

Havainto tukee olettamusta, että sarsin alkulähde on nimenomaan lepakoissa.

Laboratoriokokeissa tutkijat kokeilivat, miten heidän lepakoista löytämänsä virukset tarttuisivat ihmissoluihin. Virukset tosiaan pystyivät tunkeutumaan soluihin ja käyttivät siihen vielä samaa reittiä, jota sarskin hyödynsi.

Havainto puhuu sen puolesta, että sars voi hypätä suoraan lepakoista ihmisiin kulkematta välittävien eläinten kautta.

Uusi sars tai sarsin kaltainen tauti voikin tutkimuksen perusteella kehittyä uudestaan hevosenkenkäyököissä ja levitä niistä ihmisiin. Vain kilometrin päässä lepakkoluolasta on kylä, jonka asukkaat etenkin ovat tartuntavaarassa. Tauti voi myös muhia muissa lepakkoyhteisöissä.

Tutkijat ehdottavat Plos Pathogens -tiedelehdessä, että viruskannan tarkkailua lepakoissa tulee jatkaa ja myös ihmisistä tulee testata mahdollisten tartuntojen varalta.

Entä pitäisikö hevosenkenkäyökköjen virushautomo tyystin hävittää? ScienceNewsissä löytöä kommentoivat yhdysvaltalaiset virustutkijat eivät noin dramaattista toimenpidettä kannata.

Heidän mukaansa lepakoilla on tärkeä ekologinen rooli esimerkiksi pölyttäjinä ja hyönteisten syöjinä. Lisäksi lepakoiden avulla on mahdollista tutkia tauteja aiheuttavia koronaviruksia, lepakot kun eivät itse niistä sairastu.

Vuosina 2002–2003 sarsiin sairastui kaikkiaan noin 8500 henkeä etenkin Kaakkois-Aasiassa. Tartunnan saaneista noin joka kymmenes kuoli, kertoo Terveyskirjasto

Tauti alkoi korkealla kuumeella, päänsäryllä ja lihaskivuilla. Keuhkokuume saattoi vaatia osalla potilaista hengityskonehoitoa. Potilaat myös eristettiin taudin leviämisen estämiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla