Linja-autoa desinfioitiin sarsin torjumiseksi vuonna 2003 Venäjällä. Kuva: Hannes Heikura
Linja-autoa desinfioitiin sarsin torjumiseksi vuonna 2003 Venäjällä. Kuva: Hannes Heikura

Vuoden 2003 epidemia voi toistua, sillä sen aiheuttaneen viruksen esimuotoja on löytynyt Kiinassa elävistä lepakoista.

Satoja ihmisiä useissa maissa tappanut sars muhii kiinalaisissa lepakoissa.

Tutkijat löysivät ihmiselle vaarallisen sars-viruksen esimuotoja tutkiessaan Yunnanin maakunnassa sijaitsevassa luolassa eläviä hevosenkenkäyökköjä.

Vuoden 2002 lopulla alkunsa saanut ja seuraavana vuonna epidemiaksi puhjennut sars-keuhkokuume siirtyi ihmisiin ilmeisesti torilla myydyistä naamaripalmunäädistä. Virus kuitenkin tutkijoiden oletuksen mukaan kehittyi alkuaan hevosenkenkäyököissä.

Tähän mennessä virushautomoina pidetyistä lepakoista ei silti ole löytynyt geneettisesti samanlaista koronavirusta, joka sairastutti ihmisiä ja joka löytyi myös naamaripalmunäädistä.

Nyt Kiinan tiedeakatemian tutkija Ben Hu ja hänen työtoverinsa eristivät lepakoista 11 koronavirusta, joista ihmiselle vaarallinen muoto voi kehittyä. Lepakoiden viruksista löytyvät kaikki geneettiset ainekset ihmisen sars-viruksen muodostumiselle.

Havainto tukee olettamusta, että sarsin alkulähde on nimenomaan lepakoissa.

Laboratoriokokeissa tutkijat kokeilivat, miten heidän lepakoista löytämänsä virukset tarttuisivat ihmissoluihin. Virukset tosiaan pystyivät tunkeutumaan soluihin ja käyttivät siihen vielä samaa reittiä, jota sarskin hyödynsi.

Havainto puhuu sen puolesta, että sars voi hypätä suoraan lepakoista ihmisiin kulkematta välittävien eläinten kautta.

Uusi sars tai sarsin kaltainen tauti voikin tutkimuksen perusteella kehittyä uudestaan hevosenkenkäyököissä ja levitä niistä ihmisiin. Vain kilometrin päässä lepakkoluolasta on kylä, jonka asukkaat etenkin ovat tartuntavaarassa. Tauti voi myös muhia muissa lepakkoyhteisöissä.

Tutkijat ehdottavat Plos Pathogens -tiedelehdessä, että viruskannan tarkkailua lepakoissa tulee jatkaa ja myös ihmisistä tulee testata mahdollisten tartuntojen varalta.

Entä pitäisikö hevosenkenkäyökköjen virushautomo tyystin hävittää? ScienceNewsissä löytöä kommentoivat yhdysvaltalaiset virustutkijat eivät noin dramaattista toimenpidettä kannata.

Heidän mukaansa lepakoilla on tärkeä ekologinen rooli esimerkiksi pölyttäjinä ja hyönteisten syöjinä. Lisäksi lepakoiden avulla on mahdollista tutkia tauteja aiheuttavia koronaviruksia, lepakot kun eivät itse niistä sairastu.

Vuosina 2002–2003 sarsiin sairastui kaikkiaan noin 8500 henkeä etenkin Kaakkois-Aasiassa. Tartunnan saaneista noin joka kymmenes kuoli, kertoo Terveyskirjasto

Tauti alkoi korkealla kuumeella, päänsäryllä ja lihaskivuilla. Keuhkokuume saattoi vaatia osalla potilaista hengityskonehoitoa. Potilaat myös eristettiin taudin leviämisen estämiseksi.

Vesistöissä kasvavat toukat imevät muovia itseensä.

Mikromuovi eli alle viiden millin kokoinen ja vielä huomattavasti pienempi muovisilppu on tiedostettu valtavaksi ongelmaksi merissä ja vesistöissä.

Vaatteista, kosmetiikasta ja muista tuotteista irtoava mikromuovi päätyy luontoon eikä poistu sieltä. Ravinnon mukana sitä päätyy eläimiin, ja muovi kiertää ravintoketjussa.

Nyt Belfastin ja Readingin yliopistojen tutkijat ovat tehneet huolestuttavan havainnon. Hyttyset ja muut hyönteiset levittävät mikromuovia myös maanpäällisiin ravintoketjuihin, he raportoivat Biology Letters -lehdessä.

Hyönteisten toukat kasvavat vedessä, jossa ne siivilöivät mikroskooppisia muovinpalasia sisäänsä ruoan mukana. Muovi säilyy toukassa, kun se muodonmuutosten myötä kasvaa aikuiseksi hyönteiseksi.

Tutkijat syöttivät lintuhyttysen toukille mikroskooppisia muovinpalasia, kooltaan 2–15 mikrometriä. Mikrometri on millimetrin tuhannesosa. Mitä pienempää muovi oli, sitä enemmän sitä päätyi toukkiin.

Ällistyttävä havainto oli, että muovi ei hävinnyt toukista mihinkään, kun ne kokivat muodonmuutoksen ja kasvoivat aikuisiksi. Täysikasvuisessa lintuhyttysessä muovia oli huomattavia määriä.

”Toukat suodattavat ravintoa suuhunsa eivätkä ne erota, mikä on muovia ja mikä ruokaa. Ne syövät levää, joka on suunnilleen saman kokoista kuin mikromuovi”, kertoo eläintieteen professori Amanda Callaghan Belfastin yliopistosta The Guardian -lehdessä.

Callaghan pitää erittäin todennäköisenä, että myös muiden hyönteislajien vedessä elävät toukat syövät mikromuovia ja kuljettavat sitä aikuisina ympäriinsä. Hyönteiset päätyvät ruoaksi muun muassa linnuille, lepakoille ja hämähäkeille, ja sitä kautta muovia kulkeutuu maanpäällisiin ravintoketjuihin.

”Hyönteisparvien mukana muovia voi nousta ilmoille suuria määriä. Se on todella masentavaa. Tämä muovi ei katoa ikinä mihinkään”, tutkimusta johtanut Callaghan valittelee.

Englannissa mikromuovia on löydetty jo esimerkiksi päivänkorennoista ja vesiperhosista. Walesin joissa jopa puolella tutkituista hyönteisentoukista on mikromuovia sisuksissaan.

Merilinnuistakin on jo löydetty mikromuoveja, mutta aiemmin ei ole tutkittu, voisivatko ne levitä ravinnosta hyönteisten välityksellä.

”Tämä on aiemmin tuntematon reitti. Se altistaa sellaisetkin eläimet, jotka tavallisesti eivät muoville altistu. Emme vielä tiedä vaikutuksia”, Callaghan sanoo.

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä4400
Liittynyt21.7.2017

Mikromuovia päätyy hyttysiinkin

"These problems, if they hold true in people as has been shown in the case of BPA, will carry over to future generations through their effects on the germline. The researchers showed that, if it were possible to eliminate bisphenol contaminants completely, the effects would still persist for about three generations ." BPA replacements in plastics cause reproductive problems in lab mice
Lue kommentti

VVM = varhainen vuorovaikutusmalli

Valveilla makaaminen tekee vuoteesta vihollisen, joka estää nukkumisen.

Hyvä yöuni on terveytemme elintärkeitä peruspilareita. Se elvyttää kehon, uudistaa soluja, hoitaa mieltä, huoltaa muistia ja suojaa sairauksilta.

Univaje toimii päinvastoin ja on elimistölle myrkkyä.

Se heikentää muistia, häiritsee tunne-elämää, koettelee aineenvaihduntaa ja immuunipuolustusta ja altistaa sairauksille, kuten diabetekselle, sydän- ja verisuonitaudeille, mielenterveyden häiriöille ja aivorappeumille, esimerkiksi Alzheimerin taudille.

Jokainen nukkuu joskus huonosti, mutta toisilla univaikeudet kroonistuvat. Paradoksaalisesti ihminen alkaa silloin pelätä, ettei saa unta, niin paljon, ettei saa unta. Sänky ei ole enää ystävä vaan vihollinen.

Perinteisesti pitkäaikaista unettomuutta on hoidettu lääkkeillä, mutta nykyisin niitä ei enää suositella. Tilalle on tullut lääkkeettömiä vaihtoehtoja, kuten kognitiivis-behavioraalinen cbt-terapia.

Sänky on vain nukkumista varten

Cbt-terapian ytimessä on nukkumista haittaavien pelkojen ja muiden kielteisten ajatusmallien horjuttaminen ja purkaminen.

Tässä yksi tärkeä keino on rajoittaa vuoteessa oloa, sillä pahimmillaan oma sänky on uniongelmaiselle ärsyke, joka estää nukkumisen. Hän on ehdollistunut siihen, että sängyssä odottaa kurja yö.

”Tarkoituksena ei ole rajoittaa nukkumista vaan vuoteessa oloa. Jokainen vuoteessa valveilla oltu hetki vahvistaa negatiivista yhteyttä valveen ja vuoteen välillä”, sanoo Helsingin uniklinikan toiminnanjohtaja Anne Huutoniemi, joka hoitaa uniongelmaisia cbt:llä.

Käytännössä ensin arvioidaan, miten kauan uneton todellisuudessa nukkuu silloin, kun kokee, ettei nuku silmän täyttä. Jos keskiarvoksi saadaan vaikkapa 5,5 tuntia yössä, siitä tehdään vuoteessaoloaika, ja ihminen alkaa mennä nukkumaan vuoteessaoloaikansa verran ennen tavanomaista ylösnousuaikaansa.

Aluksi aikataulua noudatetaan kaksi viikkoa. Jos uneton ei saa unta puolen tunnin kuluessa sänkyyn menosta tai herää yöllä ja virkistyy, hänen on noustava sängystä ja pysyttävä sieltä poissa, kunnes vireys taas vaihtuu väsymykseen.

Jos kahden viikon jälkeen suurin osa sovitusta vuodeajasta kuluu unessa, nukkumaanmenoa voidaan alkaa aikaistaa 15 minuuttia viikossa. Tätä jatketaan, kunnes saavutetaan ideaaliaika, joka kerryttää unta sopivasti.

 

Lue lisää

Tiede-lehdessä 11/2018 on pitkä artikkeli, jossa lääketieteeseen erikoistunut tiedetoimittaja Mari Heikkilä kertoo, miten aivot ehdollistuvat pelkäämään nukkumaan menoa, miten hyviä tuloksia cbt-hoito on tuottanut ja miten itse kukin voi auttaa itseään nukahtamaan helpommin.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.