Tyytyväisissä aivoissa tulvehtii hypokretiini.

Aivojen välittäjäaine hypokretiini näyttää olevan tärkeä osatekijä hyvän tuulen aivokemiassa. Nyt peptidin on todettu runsastuvan voimakkaasti, kun ihminen on onnellinen, ja vähenevän, kun ihminen on surullinen.

Kalifornian UCLA-yliopiston tutkijoiden löydös viittaa siihen, että hypokretiinia lisäämällä ihmisen mielialaa ja vireyden tunnetta voitaisiin nostaa.

Aiemmin tutkimusryhmä on osoittanut, että pakonomaisena nukahteluna ilmenevää narkolepsiaa sairastavilla on 95 prosenttia vähemmän hypokretiinia erittäviä hermosoluja kuin terveillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuoreet löydökset selittävät paitsi unettavuutta narkolepsiassa myös masennusta, joka usein yhdistyy sairauteen. Tutkijat myös uskovat, että hypokretiinin puutos saattaa olla myös muista syistä seuraavan masennuksen taustalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksessa mitattiin myös toista peptidiä, joka on nimeltään melaniinia konsentroiva hormoni eli MCH. Sitä vapautui vain hyvin vähän ihmisen ollessa valveilla, mutta se runsastui reippaasti unen aikana. Peptidi näyttäisi siis osaltaan tekevän ihmistä uneliaaksi.

Tutkimuksen julkaisi Nature Communications. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla