Vaikka kauhuskenaario toteutuisi ja joutuisimme terroristien isorokko-hyökkäyksen kohteeksi, massarokotuksia ei kenties tarvittaisi. Jos bioterrori havaitaan nopeasti ja liikkuvaisimmat taudinkantajat täsmärokotetaan, epidemian lento katkeaa lyhyeen, v...

Vaikka kauhuskenaario toteutuisi ja joutuisimme terroristien isorokko-hyökkäyksen kohteeksi, massarokotuksia ei kenties tarvittaisi. Jos bioterrori havaitaan nopeasti ja liikkuvaisimmat taudinkantajat täsmärokotetaan, epidemian lento katkeaa lyhyeen, vakuuttaa tutkija Stephen Eubank työryhmineen Nature -lehdessä.

Los Alamosin kansallinen laboratorion tutkijat tekivät tietokonesimulaation, joka mallinsi isorokon leviämistä kaupunkiolosuhteissa. Simulointi muistuttaa tietokoneiden strategiapelejä. Isorokkomallissa tehdään päätöksiä rokotuksista ja karanteeneista. Samalla tietokone laskee, kuinka erilaiset strategiat vaikuttavat taudin leviämiseen. Eubankin työryhmä osoitti, että eniten epidemian tappavuuteen vaikuttaa se, kuinka nopeasti tartunnat löytyvät. Varhaisella diagnoosilla ja ensimmäisten taudinkantajien täsmärokotuksilla isorokko on pysäytettävissä.

Erittäin herkästi tarttuvana tautina isorokko on kenties pelottavin bioase terroristin käsissä. Virus leviää sairaan limakalvojen ja ihon eritteiden mukana. Kuumeilu alkaa noin 12 vrk tartunnasta ja rakkulainen ihottuma ilmaantuu hieman sen jälkeen. Jopa kolmannes tartunnan saaneista kuolee.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla