Aivot reagoivat kielioppivirheisiin jopa ärhäkämmin paussin jälkeen.

Pitkäkään paussi ei välttämättä rapauta vastaopittua kieltä, osoittivat yhdysvaltalaistutkijat. Päinvastoin: oppiminen voi jatkua aivoissa tauon aikanakin.

Georgetownin ja Chicagon yliopistojen tutkijat testasivat vieraan kielen oppimista ja unohtamista opettamalla 21 aikuiselle keksityn brocanto2-kielen. Osa oppilaista opetteli kieltä tavallisella luokkahuonemetodilla, osa taas kielikylpymenetelmällä.

Viiden kuukauden kuluttua tutkijat kutsuivat koehenkilöt yllättäen takaisin testiin. He kartoittivat oppilaiden aivojen reaktioita tapahtumasidonnaisten herätevasteiden (ERP) avulla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat eivät tienneet, mitä odottaa, koska tämä oli ensimmäinen kerta, kun vieraan kielen tauon vaikutuksia kartoitettiin aivoista. Aiemmissa, vain kielitaitoa luodanneissa tutkimuksissa oli kuitenkin havaittu, että vieraan kielen taito rapautuu, jos sitä ei kuule tai käytä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Yllätykseksemme koehenkilömme osasivat brocantoa yhtä hyvin näin pitkän tauon jälkeenkin. Kielioppivirheisiin aivot reagoivat paussin jälkeen jopa ärhäkämmin kuin ennen sitä. Muutokset näkyivät molemmilla oppimismenetelmillä, tosin vahvemmin kielikylpyläisillä", tutkimusta johtanut Michael Ullman Georgetownin yliopistosta kertoo.

Kuinka pitkän tauon vieraasta kielestä sitten voi pitää?

"Tutkimuksessamme tauko oli keskimäärin viisi kuukautta. Muita pituuksia emme testanneet", Ullman vastaa Tiede-lehdelle. Lisäksi tutkimuksessa kartoitettiin vain kielioppireaktioita, ei puhumista tai ääntämistä.

Tutkimuksen julkaisi PLoSONE

Sisältö jatkuu mainoksen alla