Kahvitauko Kajaani II:lla 1953.
Kahvitauko Kajaani II:lla 1953.

Aivot puntaroivat paussin paikkaa ja palkan menetystä.

Milloin on aika pitää tauko työstä? Klassisen päätösteorian mukaan aivot arvioivat tuottoja ja kustannuksia, kun teemme päätöstä siitä, ryhdymmekö ponnistelemaan vai emme. Epäselvää on, mikä saa keskeyttämään työnteon.

Mathias Pessiglione ja hänen työryhmänsä lähtivät oletuksesta, että tietynlaisen aivosignaalin kertyminen ja häviäminen voi laukaista työn keskeyttämisen tai jatkamisen. Oletusta testatakseen tutkijat pestasivat 39 koehenkilöä puristamaan kahvaa palkkaa vastaan. Palkka riippui puristuksen kestosta.

Tutkijat käyttivät kahta aivokuvaustekniikkaa tarkkaillakseen koehenkilöiden aivoalueiden aktiivisuuttaa tehtävän aikana. He havaitsivat kipuaistimukseen liittyvällä aivoalueella signaalin, joka voimistui suorituksen kestäessä ja hävisi levossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun tehtävää vaikeutettiin, signaali voimistui nopeammin. Kun palkkiota kasvatettiin, signaali voimistui hitaammin suorituksen aikana ja hävisi nopeammin levossa. Myös vasteen minimi- ja maksimitason ero venyi suuremmaksi. Näyttää siis siltä, että aivot pyrkivät sekä maksimoimaan hyötyä että ehkäisemään uupumista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi PNAS.

Sisältö jatkuu mainoksen alla