Pohjois-Intiaa, Bangladeshia ja Bhutania sateelliittikuvassa. Kuva: Jacques Descloitres, MODIS Land Rapid Response Team, NASA/GSFC
Pohjois-Intiaa, Bangladeshia ja Bhutania sateelliittikuvassa. Kuva: Jacques Descloitres, MODIS Land Rapid Response Team, NASA/GSFC

Trooppiset loistaudit reagoivat herkästi ympäristön muutoksiin, ja nämä näkyvät satelliiteille.

Jotkin loistaudit reagoivat hyvin herkästi ympäristön muutoksiin. Niinpä satelliittien kaukokartoitus voi ennustaa alueita, joihin uhkaa kehittyä loistauteja, sanoo professori Archie Clements Australian kansallisesta yliopistosta.

Satelliitit mittaavat muun muassa ympäristön lämpötilaa, alueen sateen määrää, kasvillisuuden leviämistä ja maankäyttöä. Nämä tiedot yhdistetään alueen terveystilastoihin. Apuna tässä on geologisen tiedon tietokanta GIS.

Satelliittien kuvaaman tiedon avulla maa voi kohdentaa apua sinne, missä sitä eniten tarvitaan. Loistauteihin sairastuu ja kuolee trooppisissa maissa joka vuosi miljoonia ihmisiä.

Tietokannan avulla maa voi räätälöidä hoito-ohjelmia omiin tarpeisiin. Trooppisia loistauteja, kuten malariaa, esiintyy maissa, joissa ei yleensä ole tarpeeksi voimavaroja jäljittää taudin kulkua ja levinneisyyttä.

Loistautien esiintymistä jäljittäviä karttoja on jo kokeiltu Bhutanissa, Vanuatulla ja Salomoninsaarilla. Nyt satelliitit jäljittävät loistauteja isommista maista, kertoi Clements Yhdysvaltain tiedeviikolla San Josessa. Satelliittikarttojen avulla ennustetaan ja jäljitetään tauteja pian Kiinassa, Filippiineillä ja muissa isommissa Aasian ja Tyynenmeren maissa.