Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commons</span>
Kuva: Wikimedia Commons

Odottavan äidin havaitsema tartuntatautiriski vahvistaa jälkeläisen immuniteettia – ainakin hiirillä.

Odottava äiti valmistaa vauvaansa kohtaamaan tulevassa elinympäristössään jyllääviä tauteja, paljastaa tuore hiiritutkimus. Tulos osoittaa, että raskaanaolevan äidin havaitsema ympäristöriski voi muuttaa lapsen ominaisuuksia.

Asiaa selvitti tutkija Olivia Curno. Hän sijoitti raskaanaolevia hiiriä lähelle uroksia, joilla oli loisen aiheuttama tauti. Väliseinän ansiosta naaraat kykenivät haistamaan sairaat hiiret, mutta tauti ei voinut tarttua, koska ne eivät päässeet toistensa kanssa kosketuksiin.

Kun sairaita hiiriä haistelleiden emojen poikaset altistettiin myöhemmin kyseiselle loistaudille, ne paranivat viisi päivää verrokkeja nopeammin. Ne olivat myös vähemmän aggressiivisia kuin verrokkipoikaset.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Curno uskoo tämän johtuvan siitä, että raskaanaolevat hiiret reagoivat sairaiden hiirien hajuun. Tähän viittaa se, että tautihiiriä haistelleilla emoilla oli tuplasti stressihormoni kortikosteronia normaaliin verrattuna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Curnon mukaan hormoniryöpsähdys varoittaa sikiötä sairaudesta, ja vahvistaa sen vastuskykyä jo ennen syntymää.

Tämä selittäisi myös sen, miksi verrokkihiirten poikaset olivat vahvempia kuin taudin hajulle altistuneiden. "Jos sairauden riskiä ei ole, kannattaa satsata pikemmin vahvaan kehoon kuin vastustuskykyyn", Curno pohtii.

Tutkimuksen julkaisi Proceedings of the Royal Society B, ja siitä kertoi New Scientist.

Sisältö jatkuu mainoksen alla