Yaravirukset tunkeutuvat kuvassa ameebaan. Ne erottuvat tummina täplinä. Kuva: J. ABRAHÃO AND B. LA SCOLA/IHU-MARSEILLE/MICROSCOPY CENTER UFMG-BELO HORIZONTE
Yaravirukset tunkeutuvat kuvassa ameebaan. Ne erottuvat tummina täplinä. Kuva: J. ABRAHÃO AND B. LA SCOLA/IHU-MARSEILLE/MICROSCOPY CENTER UFMG-BELO HORIZONTE

Uudet löydöt osoittavat, että viruksista on vielä paljon hämärän peitossa.

Belo Horizonten kaupungissa sijaitseva Pampulhan tekojärvi on kuvissa aurinkoinen ja kaunis. Rannalla on taide­museoita ja golfkenttä, kasinokin.

Järven lämpimissä vesissä elää kuitenkin jotain, mihin tutkijat eivät ole koskaan aiemmin törmänneet.

Kansainvälinen tutkijaryhmä löysi järvestä otetuista vesinäytteistä hiljattain täysin uudenlaisen viruksen. Sen perimä näyttää vieraalta. Viruksen yhteensä 74 geenistä vain kuusi muistuttaa millään tavalla muista viruksista tunnettuja geenejä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat antoivat kummajaiselle nimeksi yaravirus. Alkuperäiskansojen tarinoissa yara on eräänlainen veden hengetär.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Ensimmäisessä analyysissä emme löytäneet yhtään tunnistettavaa geenisekvenssiä, joka viittaisi viruksen kaltaisiin ominaisuuksiin”, tutkijat kirjoittavat artikkelissaan, joka odottaa vertaisarviointia Biorxiv-esijulkaisupalvelussa.

Nykyiset seulontamenetelmät eivät tutkijoiden mukaan edes tunnistaisi yaravirusta.

Se kuitenkin tiedetään, että mysteerivirus ei ole vaarallinen ihmiselle. Se kuuluu ameeboja tartuttaviin viruksiin, ja on kenties ollut olemassa iät ja ajat. Se vain löydettiin vasta nyt.

Yaravirus tunkeutuu ameebaan ja muuttaa alkueläimen virustehtaaksi. Ameeba tuhoutuu ja uudet virukset leviävät ympäristöön.

Tieteellisesti yaravirus on mielenkiintoinen, koska yleensä tällaiset ameeboja tartuttavat virukset ovat paljon isompia, viruksiksi suorastaan jättimäisiä.

Yaravirus on varsin pieni, vain 80 nanometrin kokoinen. Nanometri on millimetrin miljoonasosa. Nyt leviävä koronavirus on läpimitaltaan 120 nanometriä.

Virukset ovat hyvin muinaisia elämänmuotoja. Uudet löydöt osoittavat, että viruksista on vielä paljon hämärän peitossa.

”Näyttää siltä, että löydämme uusia viruksia jatkuvasti”, sanoo virustutkija Elodie Ghedin New Yorkin yliopistosta Science-tiedelehdessä.

Ghedin seuloo työkseen viruksia kaupunkien jätevesistä. Hän huomauttaa, että jopa 95 prosenttia viemärivedestä löytyvistä viruksista on perimältään sellaisia, ettei niille löydy vastinetta tietokannoista.

Viruslajeja arvellaan olevan jopa miljoonia, mutta vain 9 000 viruksen perimä tunnetaan tarkasti. Uusia viruksia etsitään esimerkiksi kudosnäytteistä, kuten Yhdysvaltain kansallisen syöpäinstituutin tutkijat hiljattain tekivät.

Ryhmä seuloi viruksiin viittaavaa dna:ta ihmisen ja 70 eläin­lajin kudosnäytteistä. Aluksi tarkoitus oli etsiä vain erilaisia papillooma- ja polyoomaviruksia.

”Uskon, että näistä virus­suvuista tunnetaan pian kaikki sellaiset lajit, jotka tartuttavat ihmisiä”, kertoo tutkimusta johtanut virologi Chris Buck New Scientist -lehdessä.

Kudosnäytteistä irtosi niin valtava määrä dataa ja viitteitä uusiin viruksiin, että tietomassan seulomiseen piti kehittää uusia tietokoneohjelmia.

Tutkijoiden haaviin tarttui peräti 2 514 uutta virusta, joista 609 oli sellaisia, etteivät ne muistuta mitään aiemmin tunnettua. Ihmisen verestä löytyi sata erilaista anellovirusta. Niitä ei ole vielä yhdistetty mihinkään sairauteen, mutta ne voivat vaikuttaa immuunijärjestelmään.

”Jotta saadaan selville, onko jokin virus vaarallinen, se pitää ensin löytää”, toteaa Buck.

Useiden virusten rakenne on varsin yksinkertainen. Korona­viruskin on eloton pyörylä, jonka sisällä on pätkä perimää rna-molekyylin muodossa, suojaavan proteiinikuoren sisällä. Kaikki virukset vaativat elävän isännän voidakseen lisääntyä.

Kääpä
Seuraa 
Viestejä2359

"Ghedin seuloo työkseen viruksia kaupunkien jätevesistä. Hän huomauttaa, että jopa 95 prosenttia viemärivedestä löytyvistä viruksista on perimältään sellaisia, ettei niille löydy vastinetta tietokannoista."

Perseistähän noi tulee...

Sisältö jatkuu mainoksen alla