Neljä Teknillisen korkeakoulun sähkö- ja tietoliikennetekniikan opiskelijaa pääsee heinäkuussa mukaan Euroopan avaruusjärjestön ESA:n painottomuuslennolle. Otaniemen ensimmäiset "astronautit" ovat Pekka Halme, Lauri Kangasaho, Tero Tuohioja ja Mikko Vi...

Neljä Teknillisen korkeakoulun sähkö- ja tietoliikennetekniikan opiskelijaa pääsee heinäkuussa mukaan Euroopan avaruusjärjestön ESA:n painottomuuslennolle. Otaniemen ensimmäiset "astronautit" ovat Pekka Halme, Lauri Kangasaho, Tero Tuohioja ja Mikko Viitanen.

Painottomuuslentoja käytetään avaruuslentäjien koulutuksessa. Sitä lähemmäksi avaruuden olosuhteita pääsee vain avaruudessa. Ranskassa Bordeaux’sta lähtevä lento tehdään erikoisvarustetulla Airbus 300 ZERO-G –koneella, joka nousee nopeasti viidestä tuhannesta metristä lähes kahdeksaan tuhanteen metriin ja pudottautuu takaisin lähtökorkeuteen. Parabelin muotoinen hyppy ylös ja alas kestää runsaan minuutin, jonka aikana matkustajat ovat painottomassa tilassa noin puolen minuutin ajan.

Otaniemen astronautit testaavat lennon aikana cd-kirjoittimen toimintaa painottomissa olosuhteissa."Oletuksemme on, että painottomassa tilassa uudelleen poltettaviin cd-levyihin tulee niin paljon bittivirheitä, etteivät ne toimi kunnolla", kertoo Tero Tuohioja. Oletus perustuu tietoon, että painottamassa tilassa voidaan valmistaa kennomaista metallia. Painottomuudessa sulaan metalliin muodostuneet kuplat eivät nouse pintaan vaan jäävät metalliin ja tekevät sen rakenteesta vaahtomaisen. "Haluamme testata tuottaako sama ilmiö uudelleen poltettaviin cd-levyihin bittivirheitä tuottavia kuplia." Tuohiojan mukaan koe kiinnosti Euroopan avaruusjärjestöä, koska se on tieteellisesti perusteltu ja liittyy yleisesti kiinnostavaan sovellukseen.