Kalifornian yliopiston laboratoriossa valmistettiin maailman vahvinta happoa. Se on yli miljoona kertaa happoisempaa kuin väkevä rikkihappo. Yllättävää kyllä, se on silti eräs vähiten syövyttävistä hapoista. Itse asiassa se on ainoa superhappo, jota vo...

Kalifornian yliopiston laboratoriossa valmistettiin maailman vahvinta happoa. Se on yli miljoona kertaa happoisempaa kuin väkevä rikkihappo. Yllättävää kyllä, se on silti eräs vähiten syövyttävistä hapoista. Itse asiassa se on ainoa superhappo, jota voidaan säilöä tavalliseen astiaan.

Hapot reagoivat muiden yhdisteiden kanssa luovuttamalla niille varattuja vetyioneita (protoneita). Hapon happoisuus määritelläänkin sen mukaan, kuinka tehokkaasti luovutus sujuu. Happo syövyttää, kun vetyionin luovuttamisesta jäljelle jäänyt osa sitä reagoi ympäristön kanssa.

Uusi superhappo, H(CHB11Cl11), siis luovuttaa erityisen tehokkaasti varattuja vetyioneita. Mutta uutuuden erityispiirre on se, että jäljelle jäänyt osa happoa on hyvin stabiili. Se ei reagoi helposti muiden aineiden – esimerkiksi koeputken aineen - kanssa. Siksi happo ei syövytä astiaansa.

Christopher Reed ja hänen työtoverinsa kertovat Naturen uutisessa yksinkertaisesti nauttivansa uusien molekyylien rakentamisesta. Mutta superhaposta saattaa olla käytönnön sovelluksiinkin, sillä sen avulla saadaan lisättyä ioneita orgaanisiin molekyyleihin. Tällaisia molekyylejä käytetään esimerkiksi lääketeollisuudessa ja öljynjalostuksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla