Korealaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat ovat kehittäneet yksilöllisiä kantasolulinja, jotka mahdollistavat solusiirrot ilman hyljintää.

Korealaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat ovat kehittäneet yksilöllisiä kantasoluja, jotka mahdollistavat solusiirrot ilman hyljintää. Oman kudoksen tai elinten kasvattaminen laboratoriossa on nyt askeleen lähempänä todellisuutta, tutkijat kertovat tänään ilmestyneessä Science –lehdessä.

Kantasolulinjat luotiin tumansiirtotekniikalla - samalla tavalla tehtiin kuuluisa kloonilammas Dolly 1996. Yhdeltätoista kroonisesti sairaalta potilaalta napattiin ihosoluja ja niistä poistettiin tumat, jotka siirrettiin edelleen luovutettujen munasolujen tumien tilalle. Jakautuneista ja erilaistuneista munasoluista saatiin alkion kantasoluja, jotka vastaavat perimältään potilaan omia soluja. Elimistö ei mm. hylji niitä. “Jos näitä kantasoluja voidaan käyttää turvallisesti elinsiirrossa, meidän käsissämme on tehokas hoito – mahdollisesti jopa parannnus – moniin vaikeisiin sairauksiiin”, arvioi tutkimusryhmän jäsen, Pittsburghin yliopiston professori Gerald Schatten yliopistonsa tiedotteessa.

Samassa lehdessä tutkimusta kommentoivat asiantuntijat varoittavat kantasoluhoitoihin liittyvästä hypestä. Hoidon mahdolliset riskit, kuten syöpävaara, tunnetaan vielä heikosti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla