Nuori ei vielä harkitse kuin aikuinen.
Nuori ei vielä harkitse kuin aikuinen.

Nuoret riskeeraavat, koska eivät malta miettiä etukäteen, mitä tekevät. 

Vaikka nuorilla on tietoa ja kykyä järkeilyyn, he tekevät silti riskialttiimpia ratkaisuja kuin aikuiset. Syy on Temple-yliopiston tutkimuksen mukaan se, että nuoret eivät malta ajatella ennen kuin pistävät toimeksi.

Tutkimuksessa 890 10-30-vuotiasta teki tietokoneella Tower of London –testin, joka mittaa strategisen suunnittelun ja ongelmanratkaisun taitoja. Lisäksi osallistujat tekivät päättelykyvystä, muistista ja itsekontrollista kertovia tehtäviä.

Vanhemmat testatut onnistuivat paremmin etukäteissuunnittelu- ja ongelmanratkaisutehtävissä. Vaikeimmissa ongelmissa kypsiä ratkaisuja alkoivat tehdä vasta 22-vuotiaat. Vaativat tehtävät edellyttävät paljon aivojen otsalohkolta, ja nuorilla sen kehitys on vielä kesken.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Analyysit osoittivat, että kun myöhäisnuoruutta ja varhaisaikuisuutta elävät pärjäsivät testeissä paremmin, syynä oli parantunut yllykkeiden hallinta. Sen ansiosta he suunnittelivat perusteellisemmin ratkaisujaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Ongelmanratkaisussa kehittyminen ei niinkään johtunut siitä, että nuoret tulivat fiksummiksi, vaan siitä, että heidän kykynsä pysähtyä ja miettiä asiat läpi ennen toimimista parani", tutkija Dustin Albert sanoo.

Tutkimustuloksella on Albertin mukaan merkitystä keskustelussa siitä, voiko nuorilta edellyttää samaa rikosoikeudellista ja muuta vastuuta kuin aikuisilta.

Tutkimuksen julkaisi Child Development. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla