Kuvapörssi.
Kuvapörssi.

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan syypää murrosiän mielialamyrskyyn on THP-hormoni, jonka vaikutus voitaisiin ehkä estää.

Yhdysvaltalaistutkijat uskovat paikallistaneensa hormonin, joka saa teini-ikäisen mielen ailahtelemaan. New Yorkin osavaltionyliopiston tutkimuksen mukaan syyllinen myllerrykseen on THP-hormoni, jonka nostattamat kuohut voitaisiin ehkä estää.

THP-hormonia vapautuu stressitilanteissa, joissa sen tehtävä on rauhoittaa. Neworkilaistutkijoiden hiirikokeissa kuitenkin paljastui, että murrosiässä THP toimii päinvastoin: se lisää kierroksia tunteita käsittelevillä aivoalueilla. Tämä voi selittää, miksi esimerkiksi ahdistus on juuri teini-iässä niin väkevää.

Tutkimusta johtaneen Sheryl Smithin mukaan vielä ei tiedetä, miksi näin käy. Hän arvelee, että käänteisen ilmiön aiheuttavat muut hormonit, jotka alkavat toimia murrosiässä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Smith onnistui kuitenkin muokkaamaan THP-reseptoria siten, että murrosikä ei muuttanut sen toimintaa. Hän uskookin, että hormonin myrskyisä vaikutus voitaisiin estää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Joka tapauksessa tuloksemme osoittaa, että teini-ikäisen mielialavaihtelulle on biologinen perusta",
Smith kiteyttää.

Tutkimuksen julkaisi Nature Neuroscience, ja siitä kertoi myös BBC. Lisää teini-iän tyrskyistä voit lukea Tiede-lehden artikkelista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla