Kasvavien rottien altistaminen suurille määrille alkoholia muutti pysyvästi niiden tapaa reagoida stressiin.

Chicagolaisen Loyola-yliopiston tutkijat testasivat, miten altistus suurelle määrälle alkoholia vaikuttaa kasvuikäisten rottien stressin fysiologiaan. Toni Pak kollegoineen huomasi, että alkoholi muuttaa pysyvästi stressiin vastaavaa hormonien järjestelmää.

Tämä stressihormonien muutos voi johtaa käyttäytymisen ja mielialan häiriöihin aikuisiällä, tutkijat raportoivat Neurotieteellisen seuran vuosikokouksessa San Diegossa.

Vaikka tuloksia ei voi suoraan yleistää ihmisiin, ne viittaavat mekanismiin, jonka takia teini-iän humalajuominen voi aiheuttaa mielenterveyden ongelmia aikuisuudessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Nuorten ihmisten altistaminen alkoholille voi pysyvästi vaurioittaa sellaisia aivojen normaaleja yhteyksiä, joita tarvitaan terveiden aivotoimintojen varmistamiseksi aikuisuudessa", Pak sanoi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Määritelmän mukaan humalajuomista on naisilla vähintään neljän ja miehillä vähintään viiden ravintola-annoksen juominen kerralla.

Tutkimuksessa tarkasteltiin alkoholin pitkäaikaisvaikutuksia rottien stressihormoni kortikosteroniin. Ihmisillä vastaava hormoni on kortisoli.

Stressihormonit vapauttavat energiaa taistele tai pakene -tyyppisiin reaktioihin esimerkiksi ruoansulatukselta. Samalla kipukynnys kasvaa. Pitkäaikainen altistus stressihormoneilla kuitenkin altistaa masennukselle, sydäntaudeille ja muille ongelmille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla