Parinvaihto on in, ehkäisy out. Tähän tapaan kiteyttää nykynuorten seksikäyttämisen ylilääkäri Dan Apter Väestöliitosta. Vaikka kokeilut kuuluvat ikäkauteen, nuorten ilmoittamat kumppaneiden määrät ja seksisuhteiden suojaamattomuus huolestuttavat. "Ei ...

Parinvaihto on in, ehkäisy out. Tähän tapaan kiteyttää nykynuorten seksikäyttämisen ylilääkäri Dan Apter Väestöliitosta. Vaikka kokeilut kuuluvat ikäkauteen, nuorten ilmoittamat kumppaneiden määrät ja seksisuhteiden suojaamattomuus huolestuttavat. "Ei siis ihme, että sukupuolitaudit jylläävät. Tai että teinityttöjen synnytys- ja aborttiluvut ovat kääntyneet 1990-luvun loppupuolelta alkaen jälleen hienoiseen nousuun", Apter sanoo Suomen lääkärilehden haastattelussa.

Suomalaisnuoret aloittavat seksisuhteet muita eurooppalaisia aiemmin. Peruskoulun kahdeksasluokkalaisista tytöistä 17 ja pojista 15 prosenttia on ollut yhdynnässä. Samanikäisistä tytöistä viidennes kertoo harrastaneensa seksiä kolmen tai neljän partnerin kanssa. Pojat retostelevat viidestä tai useammasta partnerista, mutta tutkijat eivät välttämättä luota täysin näihin ilmoituksiin.

Apterin mielestä yhteiskunta on laiminlyönyt nuorten seksuaaliterveysneuvonnan ja -palvelut. Suomi on yksi harvoista Euroopan maista, missä nuoret joutuvat maksamaan ehkäisystään täyden hinnan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla