Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Teini-iässä runsaasti tupakoivilla on muita suurempi riski aikuisiän
vyötärölihavuuteen, osoittaa Helsingin yliopiston tutkimus.

Suomalaistutkijoiden mukaan nuorten tupakoinnin vähentäminen voisi ehkäistä merkittävästi aikuisiän keskivartalolihavuutta ja siihen liittyvää kuolleisuutta.

Nuoruusiän tupakoinnin vyötäröä pulskistava vaikutus näkyy niissäkin aikuisissa, joiden painoindeksi on normaali, osoitti Helsingin yliopiston kansanterveyden laitoksella tehty tutkimus. Tytöillä teinitupakointi on yhteydessä myös aikuisiän ylipainoon.

Väestöpohjaisessa seurantatutkimuksessa käytettiin FinnTwin-kaksosaineistoa. Tutkittavat olivat syntyneet vuosina 1975 - 1979.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Emme vielä tiedä, mikä on se biologinen mekanismi, jonka välityksellä nuoruusiän tupakointi altistaa aikuisiän keskivartalolihavuudelle. On mahdollista, että tupakointi aiheuttaa muutoksia glukokortikoideissa, jotka ohjaavat rasvan jakautumista kehossa", tutkija Suoma Saarni sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siihen, miksi teinitupakointi on vain naisilla yhteydessä myös myöhempään ylipainoon, tutkijoilla ei vielä ole selitystä. Saarnen mukaan syyt voivat olla sekä kulttuurisia että biologisia.

"Tytöissä on huomattavasti poikia vähemmän sellaisia, jotka polttavat vähintään 10 savuketta
päivässä. Ehkä helposti lihovat tytöt ovat taipuvaisia tupakoimaan rankemmin? Biologinen selitys voi löytyä tupakoinnin ja hormonien yhteisvaikutuksesta, jossa sukupuolella on merkitystä."

Tutkimusta jatketaan nyt selvittämällä yksityiskohtaisemmin tupakoinnin ja
keskivartalolihavuuden yhteyden geneettisiä ja
ympäristötekijöitä.

"Haluamme myös tietää, kokevatko ihmiset tupakoinnin edelleen yhdeksi painonhallintakeinoksi - siitäkin huolimatta, että näiden uusien tulosten mukaan se ei sellaisena näytä toimivan", Saarni sanoo.

Tutkimuksen julkaisi American Journal of Public Health.

Sisältö jatkuu mainoksen alla