Yhdysvallat pelaa riskillä, kun se käy Irakissa puhdasta teknosotaa ja pyrkii välttämään omia miehistötappioita. Tavoitteena on lamauttaa vastustajan hallinto, puolustuskyky ja taistelumoraali ilma- ja erikoisjoukkojen täsmäiskuilla. “Se on huimaa uhka...

Yhdysvallat pelaa riskillä, kun se käy Irakissa puhdasta teknosotaa ja pyrkii välttämään omia miehistötappioita. Tavoitteena on lamauttaa vastustajan hallinto, puolustuskyky ja taistelumoraali ilma- ja erikoisjoukkojen täsmäiskuilla. “Se on huimaa uhkapeliä”, arvioi Massachusettsin teknillisen korkeakoulun (MIT) tutkija Harvey Sapolsky New Scientist–lehdessä.

Sapolskyn mukaan Yhdysvaltain kampanja nojaa tällä kertaa tukevasti täsmäaseisiin. Hyökkäyksessä käytetään 90-prosenttisesti kaukoaseita, kuten risteily- ja ballistisia ohjuksia, sekä lentokoneista laukaistavia täsmäpommeja ja –ohjuksia. Perinnäiset miehitetyt lentokoneet ja ja helikopterit lähetetään tuleen vasta, kun Irakin ilmapuolustus on lamautettu. Uutistietojen mukaan Yhdysvallat iski tänä aamuna pääasiassa Tomahawk-risteilyohjuksilla ja F-117A –häivekoneilla, jotka eivät näy tutkassa.

Vuoden 1991 Persianlahden sodassa täsmämetodilla ei saavutettu haluttua tulosta, vasta maavoimien hyökkäys ratkaisi tilanteen. Maajoukkoja on nyt puolet vähemmän kuin 10 vuotta sitten, vaikka silloin hyökkäyksen tavoitteena oli vain Irakin joukkojen häätäminen Kuwaitista. Pienet joukko-osastot ottavat haltuunsa strategisia kohteita ja ohjaavat ohjukset ja pommit maaleihinsa.

Älyaseet eivät ole pomminvarmoja. Ilman kunnon tiedustelua ne voivat osua siviilikohteisiin, mikä ei ole Yhdysvaltain kannalta suotavaa. Muuan muassa F-117A –häivekoneiden laserohjatut pommit ovat tarkkoja vain hyvällä säällä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla