Alzheimerin tauti kutistaa aivoja. Kuvassa vasemmalla on terveet aivot, oikealla vakavaa Alzheimerin tautia sairastavan aivot. Kuva: <span class="photographer">National Institutes of Health</span>
Alzheimerin tauti kutistaa aivoja. Kuvassa vasemmalla on terveet aivot, oikealla vakavaa Alzheimerin tautia sairastavan aivot. Kuva: National Institutes of Health

Tekoälyohjelma oppi ennakoimaan taudin tuloa aivokuvista.

Tekoäly voi tunnistaa Alzheimerin taudin varhaisia oireita aivokuvista. Tutkijat väittävät, että tekoäly voi nähdä taudin varhaisia oireita jo kaksi vuotta ennen kuin tauti kunnolla puhkeaa.

Tekoälyn oppiva laskentaohjelma eli algoritmi on kokeissa ennustanut Alzheimerin taudin puhkeamisen 84 prosentissa tapauksista. Siksi siitä voi olla hyötyä, kun potilaita etsitään lääkekokeisiin, kertoo verkkolehti LiveScience.

Potilaiden lääkintää voidaan ehkä joskus varhentaa. Näin sanoo tietokoneiden tutkija Sulantha Sanjeewa, joka kirjoitti tekoälyn taidoista raportin. Sanjeewa työskentelee kanadalaisessa McGillin yliopistossa

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniikkaa vasta kehitellään. Näyttää kuitenkin siltä, että tekoäly voi auttaa paljon ihmistä oireiden tutkinnassa. Löydöistä tutkijat raportoivat Neurobiology of aging -tiedejulkaisussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tekoäly harjoitteli tutkimalla 200 potilaan amyloidiproteiinin määriä niiden potilaiden aivokuvista, joiden taudinkuva tiedettiin. Alzheimerin taudissa niin sanotut beeta-amyloidit kertyvät aivoihin plakiksi.

Sitten tekoäly sai eteensä 270 eri yksilön aivokuvat. Lääkärit arvoivat kaksi vuotta aivokuvausten jälkeen, että näistä 43:lla on todennäköisesti Alzheimerin tauti. Tekoäly näkemät aivokuvat olivat kuitenkin ajalta, jolloin diagnoosia ei vielä tiedetty.

Tekoäly oppi tästä harjoituksesta niin hyvin, että se ennusti 84-prosenttisen tarkasti kenelle kehittyi Alzheimerin tauti. Nyt tekoälyä halutaan testata väestöryhmissä, joita ei ole tutkittu Alzheimerin taudin varalta.

ID10T
Seuraa 
Viestejä14946

jussipussi kirjoitti:
"Aivot nuorentava ihmelääke keksitty - Apua niin Alzheimerin tautiin, tapaturmaiseen aivovammaan kuin moniin muihin vaivoihin

Vuonna 2013 löydetyllä lääkeaineella on havaittu uusia, lupaavia ominaisuuksia."

https://www.mediuutiset.fi/uutiset/aivot-nuorentava-ihmelaake-keksitty-a... .

Tuo lääke on vasta testivaiheessa, eikä sitä myydä yksityishenkilöille.

https://www.medchemexpress.com/ISRIB-trans-isomer.html

En tiedä, mikä on suositeltu annostus, mutta aika tyyriiltä tuo vaikuttaa ainakin tässä vaiheessa.

Deimos
Seuraa 
Viestejä14245

Juuri oli uutinen että omilla elintavoillaan voi hidastaa sairauden puhkeamista. Oliko se eilisissä iltapäivälehdissä. Ainakin ruokavalion täytyisi sisältää kalojen rasvoja ja tupakointi pois. En nyt löydä uutista enää.

Einstein:Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former.
Einstein:The most beautiful experience we can have is the mysterious.It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science.

Sisältö jatkuu mainoksen alla