Algoritmi luokitteli tutkittuja kuvia ryhmiin ihmisten arvioiden perustella ja tuotti sitten eri ominaisuuksista uusia malleja. Ulottuvuudet ovat ylhäältä alas ikä, laihuus tai lihavuus, luotettavuus, fiksuus, mieleenpainuvus ja tuttuus. Kuva: Pnas
Algoritmi luokitteli tutkittuja kuvia ryhmiin ihmisten arvioiden perustella ja tuotti sitten eri ominaisuuksista uusia malleja. Ulottuvuudet ovat ylhäältä alas ikä, laihuus tai lihavuus, luotettavuus, fiksuus, mieleenpainuvus ja tuttuus. Kuva: Pnas

Algoritmi voi tehdä kuvasi sellaiseksi, että muut pitävät sinua fiksumpana tai luotettavampana.

Tekoälyä on nyt opetettu algoritmin avulla mallintamaan ensivaikutelmaa. Se ennustaa tarkasti, miten muut ihmiset kokevat sinut kasvojesi perusteella.

Mallin kehittivät Stevens-teknologiainstituutin sekä Princetonin ja Chicagon yliopiston tutkijat.

”On paljon tutkimuksia, jotka mallintavat vaikutelmia ihmisten kasvoista”, sanoo Stevensin Jordan Suchow.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Tutkimme koneoppimisen avulla, millaisia asenteellisia ensivaikutelmia meillä on ulkonäön perusteella toisista.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Työn julkaisi Pnas.

Suchow pyysi aluksi ryhmineen tuhansilta ihmisiltä ensivaikutelmia yli tuhannesta kasvosta, jotka oli tuotettu tietokoneella.

Sitten kuvat luokiteltiin sen mukaan, mikä oli ihmisten saama mielikuva henkilöstä: miten älykäs, uskonnollinen tai luotettava hän on.

Vastauksien avulla tekoälyn hermoverkkoa opetettiin tekemään samanlaisia, nopeita päätelmiä ihmisistä. Perusteena oli vain kasvoista näytetty valokuva.

”Voimme käyttää tätä algoritmia ennustamaan, millaiset ovat muiden ensivaikutelmat kuvastasi. Mitä ennakkokäsityksiä kuvasi aiheuttaa katsojassa?” Suchow selittää tiedotteessa.

Algoritmin omat tulkinnat ovat monesti kuin kulttuurisia olettamuksia. Niitä olemme oppineet esimerkiksi yhteiskunnan eri instituutioilta.

Opetettu tekoäly pitää esimerkiksi hymyileviä ihmisiä luotettavina. Jos sinulla on kuvassa silmälasit, päättelee myös tekoäly, että olisit muita älykkäämpi.

Algoritmi ei selitä, miksi tietty kuva johtaa tiettyyn arvioon.

"Siitä huolimatta se voi auttaa ymmärtämään, millaisina muut näkevät meidät”, Suchow sanoo.

Ohjelma voi valita monista kuvista sen, jossa henkilö näyttää kaikkein luotettavimmalta.

Sitä voidaan käyttää myös oman kuvan peukalointiin.

Ihmisillä on taipumus vaalia julkista kuvaansa. He esimerkiksi jakavat kuvia, jotka saavat muut uskomaan, että ovat fiksuja, luotettavia tai kiinnostavia.

On helppo nähdä, kuinka algoritmia saadaan tukemaan tällaisen kuvan valintaa, Suchow sanoo.

Vaalikuvissa esimerkiksi poliittinen ehdokas saadaan näyttämään yhä luotettavammalta, ja vastustaja epä-älylliseltä tai -luuloiselta.

”Syystäkin meidän pitäisi olla varovaisia tämän tekniikan käytössä”, Suchow sanoo.

TIEDEMIES92
Seuraa 
Viestejä9

Tuota tekoälyä voikin sitten käyttää väärin? Itse olen aina ollut pintaa syvemmältä tyyppi - en anna ulkonäön vaan tekojen, käyttäytymisen puhua puolestaan. Näin se mielestäni on. Se on se mikä todella merkitsee. Ei ulkonäkö vaan käytännön käytös. Älykkyyttä ja kyvykkyyttä on monenlaista - ja näidenkään ominaisuuksien puute ei haittaa. Kunhan ihminen on hyvä käytöstavoiltaan, niin hyvä yhteiskunta pelaa. Että tullaan toimeen ettei tulisi turhia konflikteja.(esimerkkinä naapurimaan "erikoisoperaatio" Ukrainassa mikä on tietysti sumutusta, litiumia ja muita maavaroja ne rosvot sieltä hamuaa) Elä ja anna toisten elää. Suurinpiirtein näin

Sisältö jatkuu mainoksen alla