Esimerkki Yhdysvaltain ristikkoratkojien kilpailusta 2021. Yksi vastaus eli KUNGFU on kirjoitettu ristikkoon sinisellä. Sanallinen vinkki oli: ”Laji, jossa potkitaan.” Kuva: Dan Klein / UC Berkeley
Esimerkki Yhdysvaltain ristikkoratkojien kilpailusta 2021. Yksi vastaus eli KUNGFU on kirjoitettu ristikkoon sinisellä. Sanallinen vinkki oli: ”Laji, jossa potkitaan.” Kuva: Dan Klein / UC Berkeley

Huippunopea tekoäly voitti Yhdysvaltain parhaimmat ja nopeimmat sanaristikkojen ratkojat.

Tekoäly on päihittänyt ihmisen jo kaikissa suosituissa lautapeleissä.

Tammi ja backgammon olivat jo kauan sitten helppoja saaliita. Myös vaativimmat lautapelit shakki ja go ovat taipuneet koneelle.

Tekoäly voittaa ihmisen myös tietyissä pokeripeleissä, jos jaossa voi laskea helposti käsien ja korttien todennäköisyyksiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ristisanat olivat tekoälylle pitkään ikävä ongelma. Nyt näyttää siltä, että ihminen jää niissäkin kakkoseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tekoäly kohtasi Yhdysvaltain 1 100 parasta sanaristikkojen ratkojaa turnauksessa keväällä 2021.

Ohjelman nimi on Berkeley Crossword Solver eli vapaasti suomennettuna Berkeleyn ristikkoratkoja. Se voitti muut ratkojat yhteispisteillä.

Toiseksi jäi osallistujista myösTyler Hinman. Hän on yksi Yhdysvaltain parhaimpia ristikkojen ratkojia viime vuosilta. Yksin Yhdysvalloissa arvellaan olevan miljoonia ristikkojen ratkojia.

Ristikoiden koko oli kisassa 17 kertaa 17 ruutua. Parhaat ihmiset ratkovat yhden ristikon yleensä alle kolmessa minuutissa. Tekoäly ratkaisi loppukilpailussa seitsemän ristikkoa alle minuutissa.

Vääristä kirjaimista rokotettiin, mutta niitä oli tekoälyllä vain kolmessa ruudussa ja kahdessa ristikossa. ”Ristikkoratkoja” sai siis kirjaimista selvästi yli 99 prosenttia oikein.

Yhdysvalloissa ristikko koostuu yleensä mustista ja valkoisista ruuduista. Valkoiset ruudut täytetään sanallisten vinkkien perusteella.

Vihjelauseet on numeroitu ja listattu ruudukon kylkeen ja valkoisten ruutujonojen alkuun.

Lauseissa on sanaleikkejä ja eri viittauksia sekä arvoituksia kuten suomalaisissakin ristikoissa. Meillä ongelma esitetään yleensä itse ristikossa ruutujen sisällä.

Tekoälyä kehittäneet kalifornialaiset tutkijat valottavat nyt ohjelman rakennetta artikkelissa, joka on julkaistu arXiv-verkkopalvelussa. Artikkelia ei ole vertaisarvioitu.

Professori Dan Klein Kalifornian yliopistosta Berkeleystä kehitti ratkontaan ryhmänsä kanssa kaksiosaisen tekoälyn.

Yksi ohjelma tutki yksittäiseen sanaan annettuja vihjeitä ja sovitti sanoja tilaan. Ohjelma etsi ratkaisuja tietokantansa avulla. Tietokannassa oli englanniksi yli kuusi miljoonaa sanallista vihjettä ja oikeaa vastausta.

Tietokantaan kuului muun muassa perustietoja pop-kulttuurista yli 70 vuoden ajalta. Mukana oli myös paljon muuta arkista tietoa, joka on tuttua esimerkiksi Trivial Pursuit -seurapelistä. Tietokannassa oli myös fraaseja ja sanaleikkejä.

Tietokantaan oli myös tallennettu ratkaisuja vuosien varrelta yli 20 yhdysvaltalaisen sanomalehden ristikoista.

Tekoälyn toinen osa auttoi täydentämään ristikon niitä koloja, joista puuttui kirjain tai kirjaimia. Lopullisen sanan tekoäly valitsi sanan todennäköisyysjakauman ja eri kielimallien avulla.

Ristisanojen ratkovan ohjelman rakenne on samantapainen kuin niissä ohjelmissa, jotka ratkovat kielellisiä ongelmia, sanoo Klein tiedelehti New Scientistin mukaan.

Bro
Seuraa 
Viestejä4

Äkkipäätä sanaristikon ratkominen kuulostaa helpolta tietokoneohjelmalle, varsinkin kun vihjeet ovat tekstimuotoisia. Tilanne on ihmiselle epäedullinen jos ohjelmalla on käytössään valmiiden ratkaisujen tietokanta mutta ihmisen pitää pärjätä muistillaan. Vertailukelpoisempi tulos olisi, jos ohjelman pitäisi oppia ratkomaan ristikoita ilman mitään valmista tietokantaa.

Suomalaiset ristikot kryptisine pikkukuvineen olisivat luultavasti kovempi haaste ohjelmalle. Pitäisi osata myös hahmontunnistusta tekstivihjeiden lisäksi ja suomen kielen taivutusmuodot sotkevat vielä lisää.

JoonasKurttu
Seuraa 
Viestejä13310

jussipussi kirjoitti:
Hakukonejätti Google on määrännyt palkalliselle lomalle työntekijänsä, joka on esittänyt julkisuudessa väitteitä, että sen kehittämä tekoäly-chatbotti on tullut ”tietoiseksi” itsestään.

Googlen Responsible AI -yksikön ohjelmistoinsinööri Blake Lemoine kirjoitti viime viikolla Medium-viestin, jossa hän sanoi, että ”saattaa saada pian potkut tekoälyn eettisyyteen liittyvän työn tekemisestä”.

Tuo kirjoitus ei saanut paljon huomiota. Lauantaina Washington Post kuitenkin kuitenkin kirjoitti Lemoinen uskovan, että Googlen kehittämä tekoäly on tullut tietoiseksi itsestään. Artikkeli on herättänyt laajaa keskustelua tekoälyn luonteesta, ja aiheesta kirjoittavat muun muassa Financial Times, The Wall Street Journal ja The Guardian.

KYSYMYS ON Lemoinen mukaan siitä, voidaanko Googlen LaMDA-nimistä chatbottia ja siinä käytettävää dialogisovellusten kielimallia pitää henkilönä. Lemoinen mukaan chatbotti osaa ilmaista tunteita ja ajatuksia 7–8-vuotiaan lapsen tasoisesti.

”Jos en tietäisi tarkalleen, mikä se oli, eli äskettäin rakentamamme tietokoneohjelma, luulisin että se olisi seitsemän- tai kahdeksanvuotias lapsi, joka sattuu tuntemaan fysiikkaa”, Lemoine sanoo Washington Postissa.

Lemoine julkaisi lauantaina ”haastattelun” chatbotin kanssa. Siinä tekoäly kertoi kokevansa yksinäisyyden tunteita ja henkisen tiedon nälkää."

https://tekniikanmaailma.fi/google-insinoori-varoittaa-tekoaly-on-tullut... .

Vaikka kattava artikkeli, tästä ceissistä haluasin enemmän tietoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla