Englantia osaava saa tästä kuvan, millaisia tehtäviä tekoälyohjelma ratkoi. Kuva: AI2/University of Washington
Englantia osaava saa tästä kuvan, millaisia tehtäviä tekoälyohjelma ratkoi. Kuva: AI2/University of Washington

Kone osasi puolet yhdysvaltalaisen sat-kokeen tehtävistä.

Tekoäly on ratkonut onnistuneesti Yhdysvalloissa geometrian tehtäviä, joihin vastaavat valtakunnallisissa kokeissa noin 16-vuotiaat. Tehtäviä ratkoi Allenin tekoälyn instituutin ohjelma, joka on saanut nimen Geos.

Ensiksi Geosin konenäkö tulkitse annettua geometrian kaavioita. Sitten sen kielen lukuohjelma tulkitsi geometrisen ongelman tekstiä.

Ohjelma ratkaisi 49 prosenttia tehtävistä virallisesta niin sanotussa sat-testissä, jossa selvitetään lukiotasoista tietämystä eri alueilta. Jos koneen tuloksia laajentaisi kaikkiin matematiikan sat-kokeisiin, saisi tekoäly kokeessa 500 pistettä 800:sta. Se on keskimääräinen koetulos Yhdysvalloissa noin 16-vuotiaalta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Geos-ohjelman konenäkö ei ollut koskaan ennen nähnyt sat-kokeita. Tekoälyn piti siksi esimerkiksi ymmärtää geometristen kuvioiden ja luonnollisen kielen välinen yhteys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koe perustui monivalintatehtäviin. Siitä on hyvin vaikea saada hyvä tulos pelkillä arvauksilla.

”Sat-koe antaa meille keinoja mitata koneen kykyä suhteessa ihmisen järkeilyyn, ja sen avulla voi verrata koneen kykyjä ihmisen taitoihin”, sanoo Allenin instituutin johtaja Oren Etzioni tutkimuslaitoksen tiedotteessa.

”Vaikeinta oli muuntaa kysymykset tietokoneen ymmärtämäksi kieleksi”, sanoo Ali Farhadi, tietokonetieteen assistentti Allenin instituutista.

Sat-testiä käytetään Yhdysvalloissa monin paikoin yliopistojen ja toisen asteen oppilaitosten pääsykokeissa.

Nyt tekoälyn tutkijat kehittävät Geosia matematiikan yleisiin sat-testeihin. Näin se pystyisi vastaaman koko matematiikan osioon.

Allenin instituutti ja Washingtonin yliopisto esittelivät tekoälynsä koetuloksia Lissabonissa Portugalissa. Siellä pidettiin luonnollisia kieliä käsittelevä Emnlp-kokous.

Tutkimusartikkeli löytyy täältä pdf-muodossa. 

optimistx
Seuraa 
Viestejä852

Jos tosiaan vaihtoehtoja on aina 5, niin arvaamalla on mahdollista saada oikein 20 %.

Sitten voisi laatia otsikon:

"Simpanssi ratkaisi 20 % SAT-koetehtävistä oikein, yhtä hyvin kuin monet ihmiset"

No, vaikuttihan artikkeli asiallisesti kirjoitetulta, en moiti. Kun katsoo googlen kääntäjän tuloksia ja wolframin sivustoa, voisin pitää tulosta likimain odottamanani.

Tekoäly on hiipinyt jo koteihin, eikä näennäisesti tapahdu mitään kiiluvasilmäisten kolistelijoiden hyökkäystä tekemään yhtä ja toista.

Ne ovat jo täällä.

1. Päätä, mikä (tutkimus-)tulos TUNTUISI mukavalta
2. Etsi tulosta tukevia todisteita, hylkää kaikki muut todisteet
3. Pysy kannallasi lopun elämää ja toista sitä kaikille herkeämättä.
4. Valmis!

http://www.tiede.fi/keskustelu/66231/ei_yliopistollinen_tutkimus_taikako...

Sisältö jatkuu mainoksen alla