Tätä työtä Watson tulee tekemään. Kuva: <span class="photographer">IBM</span>
Tätä työtä Watson tulee tekemään. Kuva: IBM

Kuvien osuus lääketieteellisestä datasta on jo 90 prosenttia.

Tietokoneyhtiö IBM laajentaa kuuluisan supertietokoneensa Watsonin ominaisuuksia. Yhtiö aikoo ostaa miljardilla dollarilla Merge Healthcare-yhtiön, jonka avulla yhtiö kehittää Watsonille ”näkökykyä”. Kun se valmistuu, Watson voi tutkia lääketieteellisiä valokuvia.

Lääketieteellinen kuva-aineisto kasvaa terveydenhuollossa nopeasti. IBM:n tutkijat sanovat, että kuvien osuus kaikesta lääketieteellisestä datasta on nykyisin lähes 90 prosenttia, keroo IBM:n tiedote.

Radiologit voivat ruuhkaisimmilla teho-osastoilla joutua IBM:n arvion mukaan käymään läpi jopa 100 000 kuvaa vuorokauden aikana. Katsomisen apuna on vähän työkaluja. Suurin osa analysoinnista on tehtävä itse.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

IBM aikoo liittää kuvatiedot pilveen Watson Health -alustaan, jossa on suunnaton tietokanta. Näin kuvan tiedot voi yhdistää esimerkiksi laboratorion tuloksiin ja muihin terveystietoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Potilaasta otettuja uusia ja vanhoja kuvia voi lisäksi verrata keskenään ja näin löytää mahdolliset poikkeamat.

Tekoäly-Watson tuli kuuluisaksi vuonna 2010, kun se voitti Yhdysvaltain parhaat tietovisailijat Jeopardy-tietokilpailussa. Visassa pitää nopeasti etsiä oikea kysymys annettuun vastaukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla