Ruotsissa puolueiden kannattajat eroavat sen suhteen, miten tekosyvällisyydet uppoavat heihin. Kuva: Reuters/ Hanna Franzen / TT
Ruotsissa puolueiden kannattajat eroavat sen suhteen, miten tekosyvällisyydet uppoavat heihin. Kuva: Reuters/ Hanna Franzen / TT

Oikeistolaiset ja vasemmistolaiset lankeavat hölynpölyyn eri syistä, psykologian tutkijat sanovat.

Sekä oikeistossa että vasemmistossa on ihmisryhmiä, jotka ovat tavallista herkempiä uskomaan syvällisiltä vaikuttaviin mutta tyhjiin väittämiin. Ajatushuuruille alttiimpia ovat arvokonservatiivit ja etenkin vihreiden kannattajat, kertoo Ruotsissa tehty tutkimus.

Asiaa luotasivat Lundin ja Linköpingin yliopiston psykologian tutkijat. Kaikkiaan lähes tuhat ruotsalaista osallistui heidän tutkimukseensa.

”Roskapuheen ymmärtäminen oli minusta erityisen tärkeää digitalisessa ajassamme, jolloin valeuutisilla, salaliittoteorioilla ja ’vaihtoehtoisilla faktoilla’ saattaa olla suurempi tuhovoima kuin koskaan ennen”, kommentoi tutkimusta tehnyt Linköpingin yliopiston apulaisprofessori Artur Nilsson Psypost-verkkolehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aiemman tutkimuksen perusteella tekosyvällisyyksille alttiit ihmiset uskovat herkemmin valeuutisiin, joita he myös levittävät muita innokkaammin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hölynpölyn tuottaja ei pyri niinkään suoraan valehtelemaan. Hän ei vain piittaa puheensa totuudesta tai epätotuudesta. Häntä kiinnostaa vain tehdä vaikutus kuulijaansa käyttämällä hämäriä mutta vakuuttavan tuntuisia muotikäsitteitä, Nilsson ja hänen työtoverinsa selittävät.

Tutkijat antoivat ihmisten arvioitaviksi sekä tekosyvällisiä että aidosti merkityksellisiä ajatelmia mitatakseen heidän hölynpölyherkkyyttään.

Syvähenkistä hämäryyttä edustivat esimerkiksi lauseet ”Salattu merkitys muuttaa abstraktia kauneutta” tai ”Hyvä terveys ja suvaitsevaisuus antavat todellisuudelle luovuutta”. Merkityksellisestä aforismista kävi ajatelma ”Opettaja voi avata oven, mutta sinun on itse astuttava siitä sisään”.

Osallistujat sijoittivat asteikolle arvionsa siitä, miten mielekkäitä tällaiset lauseet olivat. Näin saatiin tieto myös siitä, miten hyvin ihmiset erottavat aidon ajatuksen tyhjän puhumisesta.

Aiemmassa Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa mukahenkevään palturiin uskoivat eniten oikeiston eli republikaanien kannattajat.

Ruotsista paljastui monitahoisempi kuva.

Kuten aiemminkin on huomattu, tekosyvällisyyksiin uskovat ruotsalaisistakin hanakammin epäanalyyttiset ihmiset, jotka luottavat enemmän intuitioonsa.

Poliittisella kartalla herkkäuskoisuus jakaantui tasaisemmin kuin Yhdysvalloissa.

Oikealla palturi upposi sosiaalisesti konservatiivisiin ihmisiin. Näitä edustavat Ruotsissa ruotsidemokraatit ja kristillisdemokraatit.

”Löydös sopii hyvin pitkään tutkimusperinteeseen, joka perustuu ajatukselle, että konservatiivit turvautuvat yksinkertaisempaan ja intuitiivisempaan kognitiiviseen tyyliin ja ovat alttiimpia ajattelun vinoumille kun vasemmistolaiset”, Nilsson kertoo.

Tätä konservatiivisuuden lajia määrittää tutkijoiden mukaan moraalinen asenne, joka arvostaa sisäryhmäuskollisuutta, järjestystä ja puhtautta. Yhteiskunnallinen yhtenäisyys on näille konservatiiveille tärkeää.

Taloudellista oikeistoa älyllinen hölynpöly ei sen sijaan tuntunut harhauttavan. Kaikkien immuuneimpia sille olivat sosiaalisesti liberaalien, oikealle sijoittuvien puolueiden kuten Ruotsin liberaalipuolueen kannattajat.

Kaikkein eniten tekosyvällisyydet vetosivat Ruotsissa vasemmistoon lukeutuvan ympäristöpuolueen kannattajiin. Havainto sopii siihen, että puolueen kannattajissa on tavallista enemmän niitä, jotka luottavat uskomushoitoihin ja uskovat sähköallergian tapaisiin ilmiöihin, joita tiede ei tunne.

Vaikka hölynpölyyn uskovia löytyy oikealta ja vasemmalta, nämä päätyvät käsityksiinsä ehkä eri syistä.

”Vasemmistossa se voi johtua kritiikittömästä avoimuudesta ideoille, jotka vaikuttavat ideologisesti kiinnostavilta tai tutuilta. Oikeistossa se voi johtua haluttomuudesta pohtia tietoa ja sen lähteitä”, Nilsson sanoo.

Vasemmalla hölynpölyalttiutta oli etenkin korkeasti koulutetuilla. He ovat ehkä enemmän lukeneet tai kuulleet sen tapaista ajattelua, joten siinä on jotain tuttua.

Myös taloudellisen tasa-arvon ulottuvuudella keskustaan sijoittuvat ihmiset ymmärsivät älyllistä hölynpölyä.

Tutkijoiden mukaan tätä voi selittää se, että keskitien kulkijat eivät olisi kovin analyyttisiä. Siksi he myös välttävät poikkeamista valtavirrasta.

Tutkimuksen julkaisi Personality and Social Psychology Bulletin. Sen voi myös lukea Artur Nilssonin kotisivulta.

JeeSe
Seuraa 
Viestejä49

Tosi Mopo kirjoitti:
No, ilmankos keskusta on niin suosittu, kun siellä ei puhuta hölynpölyä.

Aina olen ihmetellyt, miksi ihmiset haluaa änkeä keskustaan asumaan ahtaasti ja kalliisti.

Nyt sekin selvisi sitten. Kiitos tästä.

Ivan The Terrible
Seuraa 
Viestejä2194

Joskus vuosia sitten oli jokin kokeilu missä tiedelehtiin syötettiin puppugeneraattorilla tehtyä absurdistanilaista dadaa.  Ne puppugeneraattorin tuotokset oli olevinaan niinqu vertaisarvioituja artikkeleita. Vissiin ne jutut meni läpi enimmäkseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla