Kuvapörssi.
Kuvapörssi.

Pula verestä hellittänee, kun suoniin saadaan pumpata punasolukorviketta.

Vuosien työ punasolukorvikkeen kehittämiseksi näyttää vihdoin tuottavan hedelmää. Yhdysvaltalainen Sangart-yhtiö on lupaillut omaa tekovertaan suoniin ensi vuonna, ja nyt myös Biopure-yhtiö ilmoittaa tuotteensa pärjänneen kolmannen vaiheen kliinisissä testeissä.

Biopuren HBOC-201 on naudan hemoglobiinista puhdistamalla valmistettu hapenkuljetin, jota testattiin 688 leikkauspotilaalla Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Etelä-Afrikassa.

Tutkijoiden mukaan HBOC-201 korvasi menestyksekkäästi oikean veren 59 prosentilla 350 potilaasta, jotka tekoverta saivat. "Valtaosa korviketta saaneista voi hyvin”, toteaa tutkimusta johtanut professori David Geffen Kalifornian yliopistosta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Parhaiten HBOC-201 toimi alle 80-vuotiailla, joilla ei ollut suurta verenhukkaa. Sen sijaan tätä iäkkäämmille ja yli kolmen veriyksikön tarvitsijoille oikea veri oli parempi vaihtoehto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Turvallisen tekoveren valmistumista odotetaan kiivaasti sairaaloissa, sillä verestä on krooninen pula. Tekoveren etuina riittävyyden lisäksi on se, että se sopii kaikille veriryhmille. Lisäksi se säilyy huoneenlämmössä jopa vuosia.

Tulokset julkaisi Journal of Trauma.

Sisältö jatkuu mainoksen alla