onko ok&menän seitsemäx?ilm asap. Tekstiviesteille ominainen sanojen lyhentäminen ja niillä leikittely sekä hymiöiden ja myrtsiöiden viljely heijastuvat nuorten kieleen, ennustaa filosofian maisteri Liisa Lumila Oulun yliopistosta. Oikeakielisyy...

onko ok&menän seitsemäx?ilm asap. Tekstiviesteille ominainen sanojen lyhentäminen ja niillä leikittely sekä hymiöiden ja myrtsiöiden viljely heijastuvat nuorten kieleen, ennustaa filosofian maisteri Liisa Lumila Oulun yliopistosta. Oikeakielisyys on helisemässä, koska trendikäs tekstiviestintä on niin yleistä. Myös puhekieli voi saada tartunnan. Nuoret tuntuvat jopa kilpailevan kielen runtelussa, Lumila huomauttaa Aktuumi-lehdessä. Toisaalta hän ihastelee tekstiviestien luovuutta ja tiivistä esitystapaa.

Lumilan mukaan vaikutukset eivät ole vielä kovin näkyviä, koska nykyiset tekstailijat ovat jo ehtineet opiskella oikeakielisyyttä. Tekstiviestien lähettäjät ovat kuitenkin yhä nuorempia. Viestikieli saattaa muokata oikeinkirjoitusta opettelevan lapsen kieltä.

Tekstiviestikieli mukailee lyhennettyä helsinkiläispuhetta. Muut murteet esiintyvät tekstiviesteissä vain harvoin.

Lumila keräsi pro gradu -työhönsä 800 viestiä 16-18-vuotiailta Rovaniemeltä, Oulusta, Tampereelta ja Helsingistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla