Ihmeellinen on elämä (1946). Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commons.</span>
Ihmeellinen on elämä (1946). Kuva: Wikimedia Commons.

Mustavalkotelevisiota katselleet lapset näkevät harmaita unia koko ikänsä.

1950-luvulle asti oltiin sitä mieltä, että valtaosa unista on mustavalkoisia. 60-luvulla näkemys muuttui, ja tuoreimpien tutkimustulosten mukaan 83 prosenttia unista sisältää ainakin häivähdyksen väriä.

Koska muutos osuu väritelevision ja -filmin yleistymiseen, voisi olettaa, että media vaikuttaa unien väritykseen. Pitävää tietoa ei asiasta kuitenkaan ole ollut.

Siksi Eva Murzyn Dundeen yliopistosta pyysi 60 vapaaehtoista – joista puolet oli alle 25 ja puolet yli 55-vuotiaita – merkkaamaan uniensa piirteet unipäiväkirjaan heti, kun he saivat silmänsä aamulla auki. Lisäksi koehenkilöiltä tentattiin, millaisia filmejä ja televisio-ohjelmia he olivat katselleet lapsina.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ilmeni, että alle 25-vuotiaiden unista vain 4,4 prosenttia oli mustavalkoisia. Myös nillä yli 55-vuotiailla, jotka lapsena olivat katselleet värifilmejä tai -televisiota, mustavalkounien määrä oli pienehkö eli 7,3 prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sen sijaan vain mustavalko-ohjelmia lapsena nähneet yli 55-vuotiaat raportoivat näkevänsä neljänneksen unistaan edelleen mustavalkoisina.

Murzynin mukaan tämä viittaa siihen, että lapsuuden media-altistus vaikuttaa uniin loppuiäksi. Hän kuitenkin painottaa, ettei ole mahdollista vahvistaa, ovatko unet oikeasti mustavalkoisia vai muovaako media vain valveajan tulkintaa unistamme.

Tutkimuksen julkaisi Consciousness and Cognition, ja siitä kertoi New Scientist.

Sisältö jatkuu mainoksen alla