Vaarallista katsoa – liikaa. Kuva: Getty Images
Vaarallista katsoa – liikaa. Kuva: Getty Images

Vaikutus ei johdu vain liiallisesta sohvalla lojumisesta.

Television ääreen ei kannata jämähtää, jos haluaa pitää mielensä terävänä.

Yleensä on kannettu huolta nuorten ruutuajasta. Nyt kuitenkin uusi tutkimus osoittaa, että aikaihmistenkin kannattaisi miettiä, miten paljon viettää aikaa televisiota tuijottaen.

Lontoon University Collegen tutkijat tarkastelivat tutkimuksessaan yli viisikymppisiä brittiläisiä. Heidän televisionkatselutapojaan selvitettiin, ja heillä teetettiin älyllisiä kykyjä mittaavat testit seurannan alussa ja kuusi vuotta sen jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kävi ilmi, että jos oli tutkimuksen alussa katsonut yli 3,5 tuntia tv:tä päivässä, sanamuistia mittaavat testit menivät tavallista huonommin kuuden vuoden päästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Älyllisen suorituksen lasku oli sitä suurempi, mitä enemmän oli katsonut televisiota.

Kaikkiaan yli 3,5 tuntia katselleiden sanamuistisuoritukset heikkenivät 8–10 prosenttia, kun vähemmän katselleiden tulokset huononivat 4–5 prosenttia.

Tutkijat päättelevät, että television katselu johtaa yli viisikymppisten kognitiivisten kykyjen heikentymiseen.

Toinen mahdollisuus on käänteinen syysuhde. Siinä tapauksessa heikompi henkinen suorituskyky saisi ihmiset viihdyttämään itseään enemmän television ääressä. Tällaisesta käytöksestä onkin näyttöä.

Kuitenkin tutkijat uskovat päätelmäänsä. Siihen viittaa sekin, että eniten heikkeni niiden muisti, jotka olivat alkuaan pärjänneet testeissä paremmin.

Aiemmin on usein ajateltu, että runsas television katselu rapistaa fyysistä kuntoa ja on siksi pahasta myös henkisille kyvyille.

Nyt havaittua yhteyttä muistin heikkenemiseen ei kuitenkaan selitä ylenpalttinen löhöily sohvalla.

Tutkijoiden mukaan selitystä on haettava televisiosta itsestään.

Tutkijoiden mukaan selitystä on haettava televisiosta itsestään. Katsoja seuraa virittyneenä mutta passiivisena nopeaa kuvien, äänien ja toiminnan virtaa.

Juuri katsojan passiivinen rooli tutkijoiden mukaan erottaa television katselun muunlaisesta, aktiivisemmasta ruutuajasta, kuten pelaamisesta, joka saattaa jopa vahvistaa ikääntyviä aivoja.

Televisio-ohjelmat voivat tutkijoiden mukaan väkivaltaisuudessaan ja jännittävyydessään altistaa stressille. Se on pitkittyessään myrkkyä aivoille. Esimerkiksi brittiläisissä saippuasarjoissa on laskettu olevan 2,1–11,5 väkivaltaista kohtausta tunnissa.

Kolmas mahdollinen syy tv:n suurkuluttajan huonompaan muistisuoritukseen on siinä, että puuha on pois joltain kehittävämmältä, kuten vaikka lukemiselta, lautapelien pelaamiselta ja kulttuuririennoilta.

Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports, ja se on vapaasti luettavissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla