Stressi on se mitä kukin stressinä kokee. Arkitieto on nyt saanut tieteellisen vahvistuksen. Synnynnäinen temperamentti tekee joistakin ihmisistä elämysten etsijän ja haasteiden ...

Stressi on se mitä kukin stressinä kokee. Arkitieto on nyt saanut tieteellisen vahvistuksen. Synnynnäinen temperamentti tekee joistakin ihmisistä elämysten etsijän ja haasteiden hakijan, jolle mikään jännitys ei aiheuta stressiä.

Stressitason määrää pitkälti ihmisen temperamenttiprofiili, joka on persoonallisuuden biologinen perusta. Erot ovat fysiologisia ja heijastuvat autonomisen hermoston kautta erityisesti välittäjäaineiden toimintaan. Helsingin yliopistossa tehdyissä kokeissa kävi ilmi, että elämyksiä ahnehtivan temperamentin omaava ihminen kokee miellyttäväksi tilanteen, joka on valtaväestölle äärimmäisen stressaava. Vastaavasti länsimainen ihanne, hyvän ihmisen temperamenttiprofiili, ei anna stressisuojaa. Sosiaalisesti muista riippuvainen ja täydellisyyteen pyrkivä ihminen ei kestä painetta ja altistuu sydänsairauksille.

Psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvinen esitteli temperamenttitutkimuksia eilen päättyneillä Lääkäripäivillä Helsingissä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla