Terapiassa sosiaalisten tilanteiden pelot hellittävät parhaiten. Kuva: Wikimedia Commons
Terapiassa sosiaalisten tilanteiden pelot hellittävät parhaiten. Kuva: Wikimedia Commons

Lääkkeistä voi olla apua niille, joita keskusteluhoito ei auta.

Sosiaalisten tilanteiden herättämää ahdistuneisuutta hoidetaan usein lääkkeillä mutta kognitiivinen psykoterapia tehoaisi siihen paremmin. Useista tutkimuksista tehty analyysi kertoo, että terapian vaikutukset ovat myös kestävämpiä, kun taas lääkehoidon teho hiipuu pian sen lopettamisen jälkeen.

Brittiläis-yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa analysoitiin 101 kliinistä tutkimusta, joissa oli vertailtu erilaisia lääkehoitoja ja terapiamuotoja ja joihin oli osallistunut yli 13 000 ahdistuneisuutta potevaa.

Vain pieni osa tutkimuksista oli tarkastellut terapian ja lääkehoidon yhteisvaikutusta. Niiden perusteella molempien hoitojen yhtäaikainen käyttö ei ole sen tehokkaampaa kuin terapia yksin.

Lääkehoidoista parhaiten tepsivät serotoniinin takaisintoton estäjät eli ssri-lääkeet, mutta niidenkin vaikutus lakkaa pian sen jälkeen, kun käyttö on loppunut. Monia ihmisiä lääkkeet eivät auta ollenkaan.

Tutkijat suosittelevatkin yksilöterapiaa ensisijaiskesi hoidoksi ja lääkehoitoa vain niille, jotka eivät halua terapiaan tai jotka eivät saa siitä hyötyä.

Sosiaalisesta ahdistuksesta kärsii Yhdysvalloissa ja Euroopassa 13 prosenttia ihmisistä. Nämä ihmiset kammoavat ja välttelevät sosiaalisia tilanteita niin paljon, että se vaikeuttaa ystävyyssuhteiden solmimista ja työntekoa silloin, kun sen takia täytyy olla tekemisissä muiden ihmisten kanssa.

Tutkimuksen julkaisi The Lancet Psychiatry.