Tulevilla kuulennoilla astronautit saavat varautua epäterveelliseen pölyyn. Kuva: <span class="photographer">NASA/GSFC/Arizona State University</span>
Tulevilla kuulennoilla astronautit saavat varautua epäterveelliseen pölyyn. Kuva: NASA/GSFC/Arizona State University

Uudessa tutkimuksessa havaittiin, että kuupöly aiheuttaa solu- ja dna-vaurioita.

Terävää, hienojakoista pölyä oli joka paikassa. Silmissä, suussa ja ympäri kuumoduulia. Apollo 17 -astronautti Harrison Schmitt oli juuri palannut kuukävelyltä takaisin moduuliin, poistanut kypäränsä ja harjannut itsensä kuupölystä.

Sitten alkoi aivastuttaa. Schmittin silmät punoittivat, nenä vuosi ja kurkkua kutitti. Hän haistoi kuumoduulin ilmaa ja sanoi lennon komentaja Gene Cernanille: ”Täällä haisee aivan ruudilta.”

”Eikö haisekin?” Cernan vastasi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Schmittillä oli kunnia olla ensimmäinen ihminen, joka oli allerginen kuupölylle. Heinänuhan kaltaiset oireet lievenivät onneksi muutamassa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuun kamaraa peittävä pöly on terävää ja särmikästä, kuin kivipölyä. Sen hengittäminen ei ole ihmiselle hyväksi.

Jokaisen kuuden kuulennon astronautit tulivat hyvin tutuiksi tämän harmaan vitsauksen kanssa. Terävä pöly hiersi jopa astronauttien avaruuspukujen pintakerrosta rikki.

Ei kuitenkaan tiedetä tarkasti, mitä kaikkea kuupöly ihmiselle aiheuttaa, varsinkaan pitkäaikaisessa altistuksessa. Ongelma ei ole ollut ihmiskunnalle varsinaisesti akuutti, kun Kuussa ei ole enää 40 vuoteen käyty.

Nyt Venäjä ja Kiina suunnittelevat miehitettyjä kuulentoja, ja Euroopan avaruusjärjestö Esa on esittänyt utopistisen vision jopa kuutukikohdan rakentamisesta.

Tarvitaan siis parempaa tietoa terveyshaitoista, jotka kuunkävijöitä uhkaavat, varsinkin jos heidän olisi tarkoitus viettää Kuussa jopa viikkokausia. On jopa tutkittu mahdollisuutta käyttää kuupölyä rakennusaineena paahtamalla sitä tiiliksi.

Nyt yhdysvaltalaisen Stony Brook -yliopiston tutkijat ovat tutkineet kuupölyn vaikutusta soluihin laboratorio-olosuhteissa. Tohtori Rachel Carsonin johtama ryhmä altisti sekä ihmisen keuhkosoluja että hiiren hermosoluja terävälle pölylle, joka muistuttaa ominaisuuksiltaan kuupölyä.

Pöly tuhosi 90 prosenttia kummistakin soluista ja aiheutti lisäksi hiiren aivosoluissa dna-vaurioita. Ihmisen keuhkosolut pöly silpoi niin, ettei ryhmä onnistunut edes mittaamaan dna-vaurioiden määrää, kertoo Universe Today -uutissivusto.

Vaikka oikeaakin kuupölyä on tuotu Maahan, tutkijat eivät voineet käyttää sitä, koska se on harvinaista ja arvokasta. Sen sijaan he käyttivät kokeessa hyvin samanlaista, särmikästä pölyä, jota löytyy myös Maan kamaralta.

Vähimmillään pölyaltistus voi johtaa keuhkoputken tulehdukseen, pahimmillaan syöpään. Vaikka terävä pöly kokeessa tuhosi hiiren aivosoluja, ei tämän perusteella voida sanoa mitään sen vaikutuksista ihmisen hermostoon. Joka tapauksessa pöly näyttää olevan soluille myrkyllistä.

Pölyaltistus on riski ihmisille myös Marsissa.

"Avaruuden tutkimiseen Kuussa ja muualla liittyy paljon muitakin uhkia kuin pelkästään itse avaruuden vaarallisuus", muistuttaa tutkija Carson.

Jos pöly aiheuttaa keuhkojen tulehtumista, sen hengittäminen voi lopulta johtaa syöpään. Kuulennoilla on jo opittu, että joka paikkaan takertuvan pölyn pitäminen poissa asumistiloista on hankalaa.

"Jos Kuuhun tehdään matkoja, jotka kestävät viikkoja tai jopa kuukausia, riskiä ei luultavasti voi koskaan täysin poistaa", sanoo biokemisti Bruce Demple Stony Brookin yliopistosta New Yorkissa.

Tutkimuksen julkaisi GeoHealth.

SamBody
Seuraa 
Viestejä8385

"Apollo 17 -astronautti Harrison Schmitt oli juuri palannut kuukävelyltä takaisin moduuliin, poistanut kypäränsä ja harjannut itsensä kuupölystä."

Kekkasin ratkaisun: harjataan ensin ja poistetaan kypärä sitten!

http://www.vapaakielivalinta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

offmind
Seuraa 
Viestejä20701

Brainwashed kirjoitti:
Kuussa ei ole väitetysti käyty liki 50 vuoteen, 40 vuotta kuulostaa toki positiivisemmalta, mutta Kuun pöly on siis vakava uhka ihmiselle, ja sitä väitetysti ihmisten vasiten Kuusta tuomaa pölyä ei voi käyttää kokeisiin, koska sitä on niin vähän.
Että semmoinen tapaus tällä kertaa.

Asbestoosi tai silikoosi (kivipölykeukosairaus) eivät ole niin tuntemattomia vaivoja, että niiden tutkimiseen pitäisi käyttää Kuusta tuotuja näytteitä.  

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

Sisältö jatkuu mainoksen alla