Arnold Schwarzenegger esitti Terminator-elokuvissa tuhoajarobottia T-800 101.
Arnold Schwarzenegger esitti Terminator-elokuvissa tuhoajarobottia T-800 101.

Suomalaistutkijoita oli mukana kehittämässä näyttönä toimivaa piilolinssiä.

1980-luvun hittileffassa Arnold Schwarzeneggerin esittämä tuhoajarobotti Terminator pystyi tietokonesilmällään skannaamaan ja analysoimaan ympäristöään. Pikkuhiljaa Terminaattorin tietokonenäkö alkaa olla todellisuutta.

Washingtonin yliopiston ja Aalto yliopiston tutkijat ovat kehittäneet prototyypin piilolinssistä, johon voisi lähettää tietokoneelta tekstiä tai muuta informaatiota. Muoviseen piilolinssiin on istutettu miniatyyrikokoinen läpinäkyvä siru, jossa on yksi valodiodi, LED.

Prototyypissä on vasta yksi pikseli, mutta tutkivat ovat vakuuttuneita, että pikselimäärän kasvattaminen useisiin satoihin on vain ajan kysymys. Silloin suoraan silmään voisi heijastaa esimerkiksi lyhyitä sähköposteja tai tekstiviestejä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Koska silmä ei pysty tarkentumaan tekstiin tai kuvaan, joka on kiinni silmässä, tutkijat joutuivat kehittämään oheen toisen piilolinssin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tässä Fresnel-linssin tyyppisessä lisälinssissä on monta päällekkäistä alle mikrometrin paksuista linssiä, joiden avulla piilolinssinäytön sisältö tarkentuu verkkokalvolle.

Toistaiseksi piilolinssin teknistä toimivuutta on testattu laboratoriossa ja sen turvallisuutta kanien silmissä. Haittavaikutuksia ei ilmennyt. Tutkijat uskovat, että kokonaan tietokoneohjattava, mukava ja huomaamaton piilolinssi korkearesoluutioisella näytöllä saadaan käyttöön kymmenen vuoden sisällä.

Piilolasinäyttö voisi viedä tietokonepelaamisen ja navigaattorien käyttöliittymät aivan uudelle tasolle. Piilolinssiä voisi mahdollisesti käyttää myös bioanturina esimerkiksi glukoositason mittaamisen.

Aalto yliopistossa tutkimusta johti optoelektroniikan professori Markku Sopanen. Tutkimuksen julkaisi Journal of Micromechanics and Microengineering.

Sisältö jatkuu mainoksen alla