Ternimaitokapselien väitetään parantavan elimistön puolustuskykyä ja nopeuttavan palautumista. Suomalaisimmunologin Pertti Marnilan mukaan luotaistuotevalmistajat lupaavat liikaa. Ternimaidon ainoa tieteellisesti todistettu vaikutus on, että rankasta f...

Ternimaitokapselien väitetään parantavan elimistön puolustuskykyä ja nopeuttavan palautumista. Suomalaisimmunologin Pertti Marnilan mukaan luotaistuotevalmistajat lupaavat liikaa. Ternimaidon ainoa tieteellisesti todistettu vaikutus on, että rankasta fyysisestä rasituksesta palautuminen nopeutuu hieman. Marnila pitää kuitenkin erittäin epätodennäköisenä, että kapselien nauttimisella olisi tavallisen kuntourheilijan hyvinvointiin mitään vaikutusta. "Ternimaito sisältää vasta-aineita lehmän navetassa ja laitumella kohtaamia mikrobeja vastaan. Ihminen ei asu navetassa, joten ihmistä haittaavat täysin toiset taudinaiheuttajat. Vasikka hyötyy, ihminen ei", Marnilan summaa tutkimuskeskuksen Koelypsy-lehdessä.

Ternimaito on lehmän vasikalleen valmistamaa ensimaitoa. Se sisältää runsaasti vasta-aineita, antibakteerisia yhdisteitä ja kasvutekijöitä. MTT:ssä on tutkittu erityisesti immuunimaitoa. Se on ternimaitoa, johon on tuotettu vasta-aineita haitallisia suolistobakteereja vastaan immunisoimalla lehmiä ennen poikimista samaisista bakteereista tehdyllä rokotteella. Immuunimaidolla saatetaan ehkäistä muun muassa mahakatarria, rotavirusripulia ja hammaskariesta. Kariesbakteeria vastaan on kehitetty immuunimaitoa sisältävä imeskelytabletti, purukumi ja hammastahna.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla