Jos ruokailutapoja halutaan parantaa, pitää kiinnittää huomiota ruoan hinnan ja laadun suhteeseen, linjaavat elintarvikkeiden hintakehitystä tarkastelleet ravitsemustieteilijät. Kuva: West Show Association / Wikimedia Commons
Jos ruokailutapoja halutaan parantaa, pitää kiinnittää huomiota ruoan hinnan ja laadun suhteeseen, linjaavat elintarvikkeiden hintakehitystä tarkastelleet ravitsemustieteilijät. Kuva: West Show Association / Wikimedia Commons

Hintakuilu voi jarruttaa ravintosuositusten seuraamista, varoittaa brittitutkimus.

Nykyään jokainen tietää, että voidakseen hyvin pitää syödä paljon hedelmiä ja vihanneksia, käyttää kokojyväviljaa, vaihtaa liha useammin kalaan ja välttää rasvoja ja sokereita. Iso kysymys on, miten hyvin tietoisuus terveellisestä ravinnosta muuttuu hyviksi käytännöiksi.

Joukko Cambridgen yliopiston ravitsemustutkijoita ounastelee Plos One -lehdessä, ettei tietoisuus riitä ruokaremonttiin, jos terveelliset valinnat kasvattavat ruokalaskua, niin kuin Britanniassa on käynyt.

Nicholas Jones ja kollegat perustavat näkemyksensä tutkimukseen, jossa he selvittivät, miten ruoan hinta Britanniassa muuttui vuodesta 2002 vuoteen 2012.

Tutkijat ottivat tarkasteluunsa elintarvikkeita, joilla seurataan kuluttajahintaindeksin ja inflaation kehitystä. He kelpuuttivat mukaan vain tuotteet, joita oli ollut kaupan koko tarkastelujakson ajan, ja näin analysoitavaan ruokakoriin jäi lopulta 94 elintarviketta. Ne tutkijat jakoivat ravintokoostumuksen perusteella ”terveellisempiin” ja ”epäterveellisempiin” ja sitten laskivat tuotteille vuosittaisen keskihinnan tuhatta kilokaloria kohti.

Kävi ilmi, että ruoan hinta oli noussut kaikkiaan 35 prosenttia ja että eniten olivat kallistuneet terveellisemmät elintarvikkeet. Vuonna 2012 niiden hinta oli kolminkertainen epäterveellisempiin verrattuna. Euroissa laskien suositeltavat tuotteet maksoivat keskimäärin noin kymmenen euroa tuhatta kilokaloria kohti, välteltävät hieman yli kolme.

Tutkijat varoittavat, että hintaepäsuhdassa voi piillä kansanterveydellinen riski. Jos ihmiset taloudellisen niukkuuden vallitessa vaihtavat halvempaan ruokaan, ravintoperäiset terveysongelmat todennäköisesti lisääntyvät.

Huoli tulevaisuudesta kumpuaa kuluttajatutkimuksista, jotka osoittavat, että hinta painaa vaa´assa paljon, kun britti ostaa ruokaa. Vuonna 2013 tehdyssä tutkimuksessa 39 prosenttia briteistä nimesi hinnan tärkeimmäksi valintatekijäksi. Terveellisyyttä painotti samalla lailla vain yhdeksän prosenttia kuluttajista.

Raportissaan tutkijat toteavat myös, että Britannian tulokset rinnastuvat tuloksiin, joita on viime vuosina saatu muissa korkean elintason maissa. Terveellisen ruoan nopeampi kallistuminen näyttää olevan trendi.

Suomessa ei tiettävästi ole tehty vastaavanlaista vertailua, mutta kuluttajakyselyt kertovat, että terveellisesti syövät käyttävät enemmän rahaa ruokaan kuin epäterveellisemmin syövät. Ravitsemustutkimukset taas ovat osoittaneet, että keski- ja suurituloiset syövät terveellisemmin kuin pienituloiset.

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047
Liittynyt3.9.2009

Terveellinen ruoka maksaa enemmän kuin epäterveellinen

http://eatlocalgrown.com/article/13610-french-kids-school-lunch-vs-american-lunch.html Aika pelottavaa.
Lue kommentti

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Prossimo Treno
Seuraa 
Viestejä1391
Liittynyt26.3.2006

Terveellinen ruoka maksaa enemmän kuin epäterveellinen

BCK 23.10.2014 klo 10:38 Prossimo Treno 23.10.2014 klo 05:33 BCK 22.10.2014 klo 12:19 Kreationistit eivät tietääkseni perusta uskomuksiaan havainnoille , Mille sitten? Kuinka paljon tunnet niiden käyttämiä menetelmiä? Menetelmiä? Käyttävätkö he muka luonnontieteellisiä mentelmiä? Eikös heidän horinansa perustu Raamattuun... En tiedä minäkään mutta kunhan kysyin tiedätkös itsekään. Vatkain 18.10.2014 klo 18:49 Käytännössä kissalle on annettava lisänä kalkkia ja kalsiumia. Jos on nirso barffaaja...
Lue kommentti

TOIJALA. Katse josta huomaa toisen olevan aivan liian päissään, jotta hän ymmärtäisi mitään mitä hänelle on sanottu viimeisen 20 min. aikana. "Junassa yritin puhua hänelle, mutta hän oli jo toijalassa." — Antti Hyry (Kokkilan kakkakääpiö, Hömpönkeinaa, Hirvi Akuniemi, Artsiitti Höti Pörtsiitti)

Ötökkä meni tästä 500 miljoonaa vuotta sitten. Janan pituus on kaksi senttiä. Kuva: L. Buatois
Ötökkä meni tästä 500 miljoonaa vuotta sitten. Janan pituus on kaksi senttiä. Kuva: L. Buatois

Jokin pieni otus kipitti joen pohjassa jo 540 miljoonaa vuotta sitten.

Kiinasta on löytynyt maailman vanhimmat tunnetut jalanjäljet. Tai oikeammin raajan- tai ulokkeenjäljet.

Jokin pieni otus, todennäköisesti myöhempien niveljalkaisten varhainen esi-isä, on kipittänyt ja kaivautunut joen pohjassa satoja miljoonia vuosia sitten.

Nykyään tuo muinainen joenpohja on kiveä Etelä-Kiinassa. Kivettyneet jäljet löytyivät kahden kivikerroksen välistä. Niistä vanhempi on ajoitettu 551 miljoonan vuoden ikäiseksi ja nuorempi 541 miljoonan vuoden ikäiseksi.

Otus on siis elänyt yli 540 miljoonaa vuotta sitten. Tältä ajalta ei vielä tunneta jalallisia olentoja. Otus on elänyt juuri ennen kambrikautta, jolloin eläinkunta kehittyi räjähdysmäisesti ja uusia lajeja syntyi valtavasti.

Fossiili ajoittuu ediacara-kauden viimeisille vuosimiljoonille. Tuona aikana kehittyivät ensimmäiset monisoluiset ja monimutkaisemmat eläimet.

Valtaosa tuon ajan fossiileista on erilaisia pehmytkudoksisia matoja ja pussimaisia pieneliöitä. Nyt jälkensä jättäneellä otuksella on siis kuitenkin jo tuolloin ollut raajat. Tämä on merkittävää, sillä löydös voi auttaa ymmärtämään eliöiden kehitystä paremmin.

”Eläimet käyttävät ulokkeitaan liikkumiseen, pesänrakennukseen, taisteluun ja syömiseen. On tärkeä tietää, milloin ensimmäiset raajat ilmaantuivat ja mille eläimille, koska sitten ymmärrämme paremmin, miten muinaiset eläimet maapallolla alkoivat muuttua”, selittää geobiologi, professori Shuhai Xiao Virginian teknillisestä yliopistosta The Guardian -lehdessä.

Kivettyneet jäljet ovat niin pieniä, että tutkijat saivat toden teolla tihrustaa kiveä eri kulmissa, jotta auringonvalo olisi osunut pieniin yksityiskohtiin. Jäljet ovat todella hentoja ja vain muutaman millimetrin kokoisia.

Toistaiseksi on mahdotonta sanoa, minkälainen ötökkä jäljet on jättänyt. Asiaa helpottaisi, jos itse otus olisi kuollut ja kivettynyt jälkien läheisyyteen, mutta näin ei ole käynyt

Tutkijat kuitenkin arvelevat, että otus on ollut ehkä sormenpään levyinen ja sillä on mahdollisesti ollut neljä tai viisikin paria jalkoja.

Jäljet ovat kahdessa rivissä, ja fossiilista erottuu myös tunnelia muistuttavia kohoumia. Jälkien perusteella tutkijat ovat hahmotelleet otuksen liikkeet ja ulkonäön.

Tutkijat uumoilevat, että pieni otus on painanut menemään pohjaa pitkin ja välillä kaivautunut pohjahiekkaan, kenties pyydystääkseen mikrobeja ruoakseen tai happea etsien. Voi olla, että tällaisilla pienillä, pohjasedimenttiä sekoittaneilla otuksilla on ollut suurempikin vaikutus muinaisen maapallon geokemiallisiin prosesseihin.Tuolloin yli 540 miljoonaa vuotta sitten maapallon kaikki elämä oli vielä merissä. Ensimmäiset eläimet siirtyivät maalle vasta miljoonia vuosia myöhemmin. Maan päällä ei ollut vielä kasvejakaan.Tutkijat ovat alustavasti sijoittaneet jäljet jättäneen otuksen muinaiseen Lamonte-sukuun, jolle kaivautuminen on ollut muidenkin fossiilien perusteella tyypillistä. Eläintä ei kuitenkaan näillä tiedoilla voida tunnistaa. Otus on kenties ollut sukua joko myöhemmille niveljalkaisille tai nivelmadoille.Tutkimuksen julkaisi Science Advances.

Myös häviävälle puolelle joutuminen ja voimattomuuden tunne lisävät salaliittoteorioiden viehätystä.

Ihmisen kuvitelma omasta osaamisestaan ei aina vastaa todellisuutta. Psykologiassa tunnettu esimerkki tästä on niin sanottu ylivertaisuusvinouma. Se tarkoittaa, että ihminen uskoo tietävänsä aiheesta sitä enemmän, mitä vähemmän hän oikeasti ymmärtää.

Uusi tutkimus osoittaa, että tästä vinoumasta kärsivät ihmiset ovat myös alttiimpia salaliittoteorioille.

Amerikkalaisen Lehighin yliopiston psykologian tutkijat Joseph Vitriol ja Jessecae Marsh selvittivät, miten ihmisten poliittiset tiedot ja taipumus uskoa salaliittoihin korreloivat Yhdysvaltain presidentinvaalien aikana.

Viime vaalien myllerryksessä julkisuuteen tunki mitä oudoimpia valeuutisia ja hämäriä salaliittoteorioita, joista häiriintynein oli ehkä väite demokraattipoliitikkojen pyörittämästä lapsipornoluolasta pizzaravintolan kellarissa.

”Hallitukseen ja yhteiskunnan instituutioihin kohdistuvia salaliittoteorioita esiintyy läpi poliittisen kentän. Näissä uskomuksissa annetaan ylenpalttista vaikutusvaltaa jollekin näkymättömälle toimijalle tai salamyhkäiselle taholle”, Vitriol kuvailee.

”Salaliittoteoriat usein perustuvat jo kumottuihin harhaluuloihin, ja niihin uskova pyrkii niiden avulla torjumaan omaa maailmankuvaansa uhkaavan tiedon, joten niitä on hankala oikaista”, Vitriol sanoo PsyPost-verkkolehdessä.

Vitriolin ja Marshin tutkimuksessa 394 amerikkalaista sai vastata politiikkaa koskeviin kysymyksiin ennen ja jälkeen vuoden 2016 presidentinvaalien.

Heidän piti ensin arvioida, miten hyvin he tuntevat hallituksen politiikkaa. Sitten heitä pyydettiin kertomaan mahdollisimman tarkasti, mistä missäkin linjauksessa ja hankkeessa on oikeasti kyse ja miten ne vaikuttavat.

Löytyi kiinnostava yhteys: mitä kauempana ihmisen käsitys omista tiedoistaan oli todellisesta osaamisesta, sitä todennäköisemmin hän myös uskoi johonkin salaliittoteoriaan, kuten että aids on Yhdysvaltain hallituksen luoma sairaus tai että prinsessa Dianan kuolema oli salamurha.

Kiintoisaa oli sekin, että ilmiö näytti vaikuttavan voimakkaammin Hillary Clintonin kannattajiin sen jälkeen, kun Clinton oli hävinnyt vaalit Donald Trumpille. Toisin sanoen hävinnyt puoli halusi entistä herkemmin uskoa, että maailmassa on meneillään jotain hämärää.

Sama on havaittu aiemmassakin tutkimuksessa. Kun Barack Obama voitti Mitt Romneyn vuoden 2012 presidentinvaaleissa, tuolloin alakynteen jääneet republikaanit epäilivät todennäköisemmin, että vaalituloksissa tai maailmassa yleensä oli jotain vilunkia meneillään.

Salaliittoteoriat ovat siis tavallaan häviäjien harrastus.

”Kun ihmiset kokevat olevansa voimattomia ja heidän kannattamansa puolue häviää, salaliittoteorioista tulee houkuttelevia. Ihmiset tuntevat itsensä uhatuiksi eivätkä koe pystyvänsä hallitsemaan tärkeitä tapahtumia ja asioita”, Vitriol selittää.

Tutkimuksen julkaisi European Journal of Social Psychology.

Vitriol oli hiljattain tekemässä myös toista tutkimusta, joka julkaistiin samassa lehdessä. Tämä 3 500 ihmistä kattanut kyselytutkimus osoitti salaliittoteorioihin uskomisen olevan kytköksissä siihen, että ihminen uskoo yhteiskunnan perusarvojen olevan uhattuina.

Yhdysvalloissa ja epäilemättä muissakin maissa oikeiston ja vasemmiston salaliittoteoriat poikkeavat toisistaan. Esimerkiksi Amerikan laitaoikeisto esitti pitkään väitteitä siitä, että presidentti Obama olisi syntynyt Keniassa.

Tässä kelkassa oli myös Trump ennen valintaansa presidentiksi. Obaman on myös väitetty olevan muslimi.

Demokraattien kannattajien ja vasemmiston parissa taas on yleisempää uskoa, että WTC:n tornien romahdukseen johti jonkinlainen Yhdysvaltain sisäinen salaliitto. Uskomukset kohdistuvat siis tyypillisesti vastakkaiseen poliittiseen siipeen.

Myös kummankin laidan tieteenvastaisia näkemyksiä on tutkittu, ja ne näyttävät menevän melko tasan.

Republikaanien kannattajille on huomattavasti tyypillisempää vastustaa evoluutioteoriaa ja kiistää ilmastonmuutos kuin demokraateille. Vasemmisto taas suhtautuu epäluuloisemmin geenimuunteluun ja rokotteisiin.

Karkeasti voi sanoa, että vasemmistolle on tyypillisempää epäillä suuryrityksiä, kun oikeistolainen taas epäilee hallitusta.

Ylipäänsä näyttää siltä, että ihminen valitsee sellaiset uskomukset, jotka sopivat hänen maailmankuvaansa, olivat ne totta tai eivät.