Jos ruokailutapoja halutaan parantaa, pitää kiinnittää huomiota ruoan hinnan ja laadun suhteeseen, linjaavat elintarvikkeiden hintakehitystä tarkastelleet ravitsemustieteilijät. Kuva: West Show Association / Wikimedia Commons
Jos ruokailutapoja halutaan parantaa, pitää kiinnittää huomiota ruoan hinnan ja laadun suhteeseen, linjaavat elintarvikkeiden hintakehitystä tarkastelleet ravitsemustieteilijät. Kuva: West Show Association / Wikimedia Commons

Hintakuilu voi jarruttaa ravintosuositusten seuraamista, varoittaa brittitutkimus.

Nykyään jokainen tietää, että voidakseen hyvin pitää syödä paljon hedelmiä ja vihanneksia, käyttää kokojyväviljaa, vaihtaa liha useammin kalaan ja välttää rasvoja ja sokereita. Iso kysymys on, miten hyvin tietoisuus terveellisestä ravinnosta muuttuu hyviksi käytännöiksi.

Joukko Cambridgen yliopiston ravitsemustutkijoita ounastelee Plos One -lehdessä, ettei tietoisuus riitä ruokaremonttiin, jos terveelliset valinnat kasvattavat ruokalaskua, niin kuin Britanniassa on käynyt.

Nicholas Jones ja kollegat perustavat näkemyksensä tutkimukseen, jossa he selvittivät, miten ruoan hinta Britanniassa muuttui vuodesta 2002 vuoteen 2012.

Tutkijat ottivat tarkasteluunsa elintarvikkeita, joilla seurataan kuluttajahintaindeksin ja inflaation kehitystä. He kelpuuttivat mukaan vain tuotteet, joita oli ollut kaupan koko tarkastelujakson ajan, ja näin analysoitavaan ruokakoriin jäi lopulta 94 elintarviketta. Ne tutkijat jakoivat ravintokoostumuksen perusteella ”terveellisempiin” ja ”epäterveellisempiin” ja sitten laskivat tuotteille vuosittaisen keskihinnan tuhatta kilokaloria kohti.

Kävi ilmi, että ruoan hinta oli noussut kaikkiaan 35 prosenttia ja että eniten olivat kallistuneet terveellisemmät elintarvikkeet. Vuonna 2012 niiden hinta oli kolminkertainen epäterveellisempiin verrattuna. Euroissa laskien suositeltavat tuotteet maksoivat keskimäärin noin kymmenen euroa tuhatta kilokaloria kohti, välteltävät hieman yli kolme.

Tutkijat varoittavat, että hintaepäsuhdassa voi piillä kansanterveydellinen riski. Jos ihmiset taloudellisen niukkuuden vallitessa vaihtavat halvempaan ruokaan, ravintoperäiset terveysongelmat todennäköisesti lisääntyvät.

Huoli tulevaisuudesta kumpuaa kuluttajatutkimuksista, jotka osoittavat, että hinta painaa vaa´assa paljon, kun britti ostaa ruokaa. Vuonna 2013 tehdyssä tutkimuksessa 39 prosenttia briteistä nimesi hinnan tärkeimmäksi valintatekijäksi. Terveellisyyttä painotti samalla lailla vain yhdeksän prosenttia kuluttajista.

Raportissaan tutkijat toteavat myös, että Britannian tulokset rinnastuvat tuloksiin, joita on viime vuosina saatu muissa korkean elintason maissa. Terveellisen ruoan nopeampi kallistuminen näyttää olevan trendi.

Suomessa ei tiettävästi ole tehty vastaavanlaista vertailua, mutta kuluttajakyselyt kertovat, että terveellisesti syövät käyttävät enemmän rahaa ruokaan kuin epäterveellisemmin syövät. Ravitsemustutkimukset taas ovat osoittaneet, että keski- ja suurituloiset syövät terveellisemmin kuin pienituloiset.

Prossimo Treno
Seuraa 
Viestejä1397
Liittynyt26.3.2006

Terveellinen ruoka maksaa enemmän kuin epäterveellinen

BCK 23.10.2014 klo 10:38 Prossimo Treno 23.10.2014 klo 05:33 BCK 22.10.2014 klo 12:19 Kreationistit eivät tietääkseni perusta uskomuksiaan havainnoille , Mille sitten? Kuinka paljon tunnet niiden käyttämiä menetelmiä? Menetelmiä? Käyttävätkö he muka luonnontieteellisiä mentelmiä? Eikös heidän horinansa perustu Raamattuun... En tiedä minäkään mutta kunhan kysyin tiedätkös itsekään. Vatkain 18.10.2014 klo 18:49 Käytännössä kissalle on annettava lisänä kalkkia ja kalsiumia. Jos on nirso barffaaja...
Lue kommentti

TOIJALA. Katse josta huomaa toisen olevan aivan liian päissään, jotta hän ymmärtäisi mitään mitä hänelle on sanottu viimeisen 20 min. aikana. "Junassa yritin puhua hänelle, mutta hän oli jo toijalassa." — Antti Hyry (Kokkilan kakkakääpiö, Hömpönkeinaa, Hirvi Akuniemi, Artsiitti Höti Pörtsiitti, Iina Viinatossu).

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047
Liittynyt3.9.2009

Terveellinen ruoka maksaa enemmän kuin epäterveellinen

http://eatlocalgrown.com/article/13610-french-kids-school-lunch-vs-american-lunch.html Aika pelottavaa.
Lue kommentti

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."