Kuva: P.g.champion, Wikimedia Commons
Kuva: P.g.champion, Wikimedia Commons

Geenimuodot auttavat keuhkojen terveyttä. 

Perimä näyttää suojaavan ihmisiä, jotka pysyvät terveinä, vaikka ovat tupakoineet koko elämänsä. Näin todistelee tutkimus, joka selvitti Britanniassa yli 50 000 ihmisen perimää ja sen yhteyttä keuhkosairauksiin.

Tutkijoiden käytössä oli Britannian biopankkien näytteitä. He etsivät niistä keuhkoahtaumataudin oireita. Siihen kuuluu eri sairauksia, kuten keuhkoputkentulehdus ja keuhkolaajentuma.

Tutkijat vertasivat tupakoitsijoiden ja tupakoimattomien perimää sekä niitä, joilla oli keuhkosairauksia, niihin, joilla ei ollut. Näin tutkijat löysivät joidenkin ihmisten perimästä mutaatiota, jotka suojaavat keuhkosairauksilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Professori Martin Tobin Leicesterin yliopistosta sanoo, että tietyt geenit näyttivät vaikuttavan siihen, miten keuhkot kehittyvät. Löytö voi selittää tarinoita ihmisistä, jotka ovat polttaneet koko ikänsä, mutta säästyneet keuhkosairauksitta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Nämä tarinat jäävät mieleen, koska ne ovat niin harvinaisia”, sanoo Tobin. 

”Mutta tupakoijille ei ole todellista vihreää valoa”, hän lisää. ”Mutaatio ei ole ihmelääke, joka suojaa tupakansavulta. Tupakoineilla oli huonommat keuhkot kuin niillä, jotka eivät olleet tupakoineet.”

Keuhkotutkimuksessa tarkistettiin 28 miljoonaa geenimuunnosta. Tutkijat tunnistivat kuusi geeniä, jotka näyttivät edistävän keuhkojen terveyttä. He löysivät myös muita geenimuunnoksia, jotka olivat yleisempiä tupakoitsijoilla kuin tupakoimattomilla. Ne näyttävät muuttavan aivojen toimintaa ja sitä, miten helposti joku voi tulla riippuvaiseksi nikotiinista.

Löydöt voivat auttaa opetuksessa, kun terveille ihmisille kerrotaan, miten he voivat paremmin huolehtia keuhkoistaan.

Tuloksia esiteltiin European Respiratory Societyn kokouksessa, ja ne julkaistiin lääketieteen Lancetin keuhkosairauksia käsittelevässä lehdessä. Niistä kertoivat myös BBC ja New Scientist.

MrKAT
Seuraa 
Viestejä2283

Klooripitoiset pesuaineet päästävät vähän klooria ilmaan mutta jo ne pienet pitoisuudet altisti käyttäjänsä flunssille. Tämä oli äskettäinen tiedelöytö. Ajattelin kuvaannollisesti, että kloori "tekee reikiä" limakalvoon niin, että pöpöt pääsee läpi. 

  Ehkä alkoholihöyryt tekee samaa keuhkoissa asti, onhan sekin desinfioivaa puhdistusainetta, joten kuka hullu sitä puhdistusainetta kurkkuunsa kaataisi.

Homeopatia-skandaali A-talkissa: https://www.youtube.com/watch?v=qXLTz5LhHMU

roope

Jep,jep,

Olen tupakoinut lähes 50 vuotta. Alkuaikoina flunssani kehittyivät usein keuhkoputkentulehduksiksi saakka ja vaativat lääkehoitoa. Tosin niitä esiintyi harvoin n. 5-10 vuoden välein. Vuoden 2000 jälkeen ei flunssia ole esiintynyt, nyt siis 15 vuoteen en ole tarvinnut lääkehoitoja. Keuhkokuva otettiin n. 5 vuotta sitten yleisen tarkastuksen yhteydessä - ei huomautettavaa.

Onko tästä ymmärrettävä, että minulla on tapahtunut geenimutaatio n. 10-15 vuotta sitten? Vai voisiko tuo johtua ravinto- ja elämäntapatottumuksista - likimain näihin aikoihin vaihdoin rankemman alkoholinkäytön, kohtuukäytöön. Aiemmin harrastin "kaatokännejä" suhteellisen usein, vuoden 1990 jälkeen selvästi vähentäen ja vuoden 2000 jälkeen olen käyttänyt alkoholia lähinnä ruokajuomana (punaviini ja olut), kuin myös satunnaisina yömyssyinä, hyvälaatuinen brändy.

Olenkin varma, että savutteluun liittyvät haitat liittyvät enemmän alkoholinkäyttöön, kuin itse savutteluun. Savuttelun haitat voi kompensoida hyvällä ruokavaliolla. En tarkoita tällä ravintosuositusten mukaista ruokavaliota vaan sellaista, joka ottaa huomioon sen miltä ruoka maistuu ja sitä, ettei sitä syödä murheeseen vaan vain siksi, että se maistuu hyvältä juuri sillä hetkellä. Kun syö tällä tavoin, ei tule syötyä liikaa, vaan aina juuri sopivasti ja tarpeeseen - kyllä keho tietää, mitä se tarvitsee - täytyy vain osta kuunnella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla