Syyskuun alussa havaittiin Maata kiertävä taivaankappale, jota luultiin ensin Maa-Kuu-järjestelmän sieppaamaksi asteroidiksi mutta joka sitten paljastuikin avaruusromuksi, Space.com-verkkouutiset kertovat. Merkillistä tässä avaruusromussa on, että se o...

Syyskuun alussa havaittiin Maata kiertävä taivaankappale, jota luultiin ensin Maa-Kuu-järjestelmän sieppaamaksi asteroidiksi mutta joka sitten paljastuikin avaruusromuksi, Space.com-verkkouutiset kertovat. Merkillistä tässä avaruusromussa on, että se on kiertänyt omalla radallaan Aurinkoa yli 30 vuotta – ja poistunee Maata kiertävältä radalta ensi vuonna.

Koodinimen J002E3 saanut kiertolainen on Apollo-kantoraketin kolmas vaihe, joka marraskuussa 1969 lensi Kuun ohi ja jäi kiertämään Aurinkoa planeetan tapaan. Lento oli toinen miehitetty käynti Kuussa; ensimmäinen oli tehty heinäkuussa 1969.

Apollo-romu osui nyt Maan ja Kuun lähelle niin sopivasti, että Kuun vetovoiman aiheuttama hidastus sai sen jäämään Maata kiertävälle radalle. Kuun vetovoima riepottelee Apollo-romua kuitenkin niin paljon, että rata on melko kiemurainen, kuten Space.com-uutisen lopusta klikattava animaatio osoittaa. Viimein kesäkuussa 2003 rata venähtää niin pitkulaiseksi, että romu lähtee jälleen omille teilleen. Silti on vielä pieni mahdollisuus, että romu osuu ennen sitä Kuuhun tai Maahan.

Tapaus osoittaa, ettei esimerkiksi ydinjätteestä päästä eroon pelkästään ampumalla se avaruuteen, vaan jätesäiliön rata on muutettava sellaiseksi, ettei se risteä Maan radan kanssa. Muuten ydinjäte voi tulla tänne takaisin.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla