Suklaapatukka päivässä saattaa olla hyväksi sydämelle, kunhan se ei ole maitosuklaata. Maito saattaa heikentää sydänystävällisten flavonoidien imeytymistä. Suklaan flavonoidit toimivat elimistössä antioksidantteina eli haitallisia hapettumisreaktioita ...

Suklaapatukka päivässä saattaa olla hyväksi sydämelle, kunhan se ei ole maitosuklaata. Maito saattaa heikentää sydänystävällisten flavonoidien imeytymistä. Suklaan flavonoidit toimivat elimistössä antioksidantteina eli haitallisia hapettumisreaktioita ehkäisevinä aineina.

Italialaistutkija Mauro Serafini mittasi 12 koehenkilön veren antioksidanttipitoisuuden noin tunti siitä kun he olivat nauttineet 100 grammaa tummaa suklaata. Herkku kohotti antioksidanttitasoja 20 prosenttia. Vaikutus jäi havaitsematta niillä, jotka joivat suklaan kanssa lasin maitoa tai nauttivat saman määrän maitosuklaata. Serafini arvelee, että maidon proteiinit ja flavonoidimolekyylit muodostavat kaksoissidokset heikentävät imeytymistä. Italian kansallisen ravitsemustutkimuslaitoksen työryhmä työryhmä julkaisi havaintonsa uusimmassa Nature-lehdessä.

Suklaan perusraaka-aine kaakao sisältää kaikkiaan yli 600 bioaktiivista ainesosaa, muun muassa flavonoideja. Suklaapatukassa on saman verran flavonoideja kuin lasillisessa punaviiniä - tummassa suklaassa niitä on vielä tuplasti enemmän. Muita hyviä lähteitä ovat kasvikset, hedelmät, marjat, tee ja viini. Monien asiantuntijoiden mukaan flavonoidit jäävät kuitenkin herkun sisältämän rasvan jalkoihin. Suklaasta yli 30 prosenttia on rasvaa, josta pääosa tyydyttynyttä steariinihappoa. Sen runsas saanti on väestötutkimuksissa liitetty suurentuneeseen sydän- ja verisuonitautiriskiin. Suklaassa on myös runsaasti energiaa. Sata grammaa maitosuklaata sisältää reilut 500 kilokaloria.

Tumma suklaa valmistetaan kaakaomassasta, kaakaovoista ja sokerista. Maitosuklaaseen tarvitaan lisäksi maitojauhetta tai kondensoitua maitoa. Valkoisessa suklaassa ei ole kaakaomassaa, vaan ainoastaan kaakaovoita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla