Hormonit hyrräävät ryhmissä.
Hormonit hyrräävät ryhmissä.

Hormoni yllyttää pitämään oman päänsä. 

Yhteistyökyky on ainakin osaksi kiinni hormoneista. Oksitosiini-hormonin on aiemmin huomattu sujuvoittavan yhteistyötä. Nyt brittitutkijat osoittivat, että testosteroni sitä vastoin tekee itsekeskeiseksi ja nakertaa yhteistyöhaluja.

Lontoon University Collegen tutkijat selvittivät testosteronin vaikutusta yhteistyön tekemiseen kokeilla, joihin osallistui 17 paria naisia, jotka eivät tunteneet toisiaan entuudestaan. Heillä teetettiin pareittain yhteistyötä vaativia tehtäviä niin, että he olivat saaneet annoksen joko testosteronia tai plaseboa.

Tehtävät piti ensin ratkoa yksin. Mutta jos koehenkilöt saivat eri ratkaisun tehtävään, parin piti etsiä siihen ratkaisu yhdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kävi ilmi, että yhteistyö on valttia - varsinkin jos testosteroni ei ole sitä nakertamassa. Kun koehenkilöt olivat saaneet pelkkää plaseboa, he pärjäsivät pareina tehtävissä paremmin kuin ratkoessaan niitä omin päin. Mutta kun he saivat annoksen testosteronia, yhteistyön hyödyt vähenivät selvästi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Korkea testosteronitaso sai koehenkilöt käyttäytymään itsekeskeisesti ja suosimaan omaa valintaansa enemmän kuin kumppanin valintaa.

Ryhmäpäätöksissä on tutkijoiden mukaan kaksi vaaraa: ensinäkin kritiikitön ryhmäajattelu voi vesittää ratkaisun niin, ettei se hyödytä ketään; toisekseen, liika omapäisyys taas merkitsee sitä, että muiden oivalluksia hukataan.

"Tutkimustulos auttaa ymmärtämään hormonitason tekijöitä, jotka voivat häiritä yrityksiämme työskennellä yhdessä", kertoo tutkija Nick Wright.

Tutkimus julkaistiin Proceedings of the Royal Society B –sarjassa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla