Pekka Himanen on teeveestä tuttu. Kuva: Veikko Somerpuro.
Pekka Himanen on teeveestä tuttu. Kuva: Veikko Somerpuro.

Kysely selvitti suomalaisten suhtautumista tieteeseen ja sen tekijöihin.

Tiedebarometri 2013 selvitti suomalaisten suhtautumista tieteeseen ja sen tekijöihin. Merkittävimmäksi elävistä tieteenharjoittajista suomalaiset katsoivat avaruustähtieteen professori Esko Valtaojan. Toiseksi eniten kannatusta sai Linux-käyttöjärjestelmän kehittäjä Linus Torvalds. Kolmanneksi sijoittui viime aikoina julkisuudessa ryöpytetty filosofi Pekka Himanen.

Tieteen tiedotus julkisti viidennen tiedebarometrin tänään. Vuodesta 2001 lähtien tehtyyn kyselyyn vastasi liki tuhat ihmistä touko-heinäkuussa.

Suurpiirteiset suomalaiset nostivat "tieteentekijöiden" kärkijoukkoon ilmeisesti Nobelin rauhanpalkinnon takia myös presidentti Martti Ahtisaaren. Vähintään viisi mainintaa keräsivät professorit Kari Alitalo, Jaakko Hämeen-Anttila, Bengt Holmström, Seppo Ylä-Herttuala, Ilkka Hanski, Outi Hovatta, Liisa Keltikangas-Järvinen ja Markku Kulmala. Suomalaiset eivät juuri tunne tieteentekijöitään: vain kaksi viidestä kyselyyn vastanneesta osasi nimetä jonkin tutkijan.

Barometrin mukaan suomalaiset luottavat pienen notkahduksen jälkeen taas vahvasti tieteeseen. Huuhaan alamäki sen sijaan jatkuu. Tiede kiinnostaa ja sen kykyyn ratkaista ongelmia uskotaan. Tiedettä tuottaviin laitoksiin kuten yliopistoihin myös luotetaan — lähes yhtä paljon kuin poliisiin ja puolustusvoimiin. Suomalaisen tieteen tason vastaajat arvioivat hyväksi. Parhaan arvosanan saavat lääketiede ja tekniikka.

Huuhaa on sen sijaan barometristä toiseen menettänyt asemiaan, arvioi barometrin toteuttanut Pentti Kiljunen Yhdyskuntatutkimus Oy:stä. — Uusimmassa mittauksessa usko niin kansanlääkintään, homeopatiaan kuin luontaislääkkeisiin on jälleen karissut. — Selitystä voi etsiä kansan koulutustason noususta.

Lue Tiede-lehden artikkeli tiedebarometristä. Koko barometriraportti luettavissa täällä.

 

V.A.Littaa
Seuraa 
Viestejä873
Liittynyt1.4.2008

Tiedebarometri: Pekka Himanen merkittävimpiä tutkijoita

Reifengas 10.12.2013 klo 22:34 Oman aikansa merkittävimpiä tutkijoita olivat astrologit. Himanen on meidän aikanamme vastaavanlainen. Ja suuren yleisön suosiossa. Astrologien aikaan eli myös vaikkapa Galileo Galilei. Hänelle on kirjoituksessa vastineensa. Tietojenkäsittelypuolella astrologien aikaan vaikutti Descartes, jolle on jälleen helppo löytä vastine. Oikeinko meinaat astrologien olleen merkittäviä tutkijoita? "Astrologia ( muinaiskreikaksi άστρον, astron , tähti ja λόγος, logos , oppi;...
Lue kommentti
Reifengas
Seuraa 
Viestejä3340
Liittynyt30.5.2010

Tiedebarometri: Pekka Himanen merkittävimpiä tutkijoita

Oman aikansa merkittävimpiä tutkijoita olivat astrologit. Himanen on meidän aikanamme vastaavanlainen. Ja suuren yleisön suosiossa. Astrologien aikaan eli myös vaikkapa Galileo Galilei. Hänelle on kirjoituksessa vastineensa. Tietojenkäsittelypuolella astrologien aikaan vaikutti Descartes, jolle on jälleen helppo löytä vastine.
Lue kommentti

Rinnan rikkahat ajavat,
käsityksin köyhät käyvät.