Pekka Himanen on teeveestä tuttu. Kuva: Veikko Somerpuro.
Pekka Himanen on teeveestä tuttu. Kuva: Veikko Somerpuro.

Kysely selvitti suomalaisten suhtautumista tieteeseen ja sen tekijöihin.

Tiedebarometri 2013 selvitti suomalaisten suhtautumista tieteeseen ja sen tekijöihin. Merkittävimmäksi elävistä tieteenharjoittajista suomalaiset katsoivat avaruustähtieteen professori Esko Valtaojan. Toiseksi eniten kannatusta sai Linux-käyttöjärjestelmän kehittäjä Linus Torvalds. Kolmanneksi sijoittui viime aikoina julkisuudessa ryöpytetty filosofi Pekka Himanen.

Tieteen tiedotus julkisti viidennen tiedebarometrin tänään. Vuodesta 2001 lähtien tehtyyn kyselyyn vastasi liki tuhat ihmistä touko-heinäkuussa.

Suurpiirteiset suomalaiset nostivat "tieteentekijöiden" kärkijoukkoon ilmeisesti Nobelin rauhanpalkinnon takia myös presidentti Martti Ahtisaaren. Vähintään viisi mainintaa keräsivät professorit Kari Alitalo, Jaakko Hämeen-Anttila, Bengt Holmström, Seppo Ylä-Herttuala, Ilkka Hanski, Outi Hovatta, Liisa Keltikangas-Järvinen ja Markku Kulmala. Suomalaiset eivät juuri tunne tieteentekijöitään: vain kaksi viidestä kyselyyn vastanneesta osasi nimetä jonkin tutkijan.

Barometrin mukaan suomalaiset luottavat pienen notkahduksen jälkeen taas vahvasti tieteeseen. Huuhaan alamäki sen sijaan jatkuu. Tiede kiinnostaa ja sen kykyyn ratkaista ongelmia uskotaan. Tiedettä tuottaviin laitoksiin kuten yliopistoihin myös luotetaan — lähes yhtä paljon kuin poliisiin ja puolustusvoimiin. Suomalaisen tieteen tason vastaajat arvioivat hyväksi. Parhaan arvosanan saavat lääketiede ja tekniikka.

Huuhaa on sen sijaan barometristä toiseen menettänyt asemiaan, arvioi barometrin toteuttanut Pentti Kiljunen Yhdyskuntatutkimus Oy:stä. — Uusimmassa mittauksessa usko niin kansanlääkintään, homeopatiaan kuin luontaislääkkeisiin on jälleen karissut. — Selitystä voi etsiä kansan koulutustason noususta.

Lue Tiede-lehden artikkeli tiedebarometristä. Koko barometriraportti luettavissa täällä.

 

V.A.Littaa
Seuraa 
Viestejä873
Liittynyt1.4.2008

Tiedebarometri: Pekka Himanen merkittävimpiä tutkijoita

Reifengas 10.12.2013 klo 22:34 Oman aikansa merkittävimpiä tutkijoita olivat astrologit. Himanen on meidän aikanamme vastaavanlainen. Ja suuren yleisön suosiossa. Astrologien aikaan eli myös vaikkapa Galileo Galilei. Hänelle on kirjoituksessa vastineensa. Tietojenkäsittelypuolella astrologien aikaan vaikutti Descartes, jolle on jälleen helppo löytä vastine. Oikeinko meinaat astrologien olleen merkittäviä tutkijoita? "Astrologia ( muinaiskreikaksi άστρον, astron , tähti ja λόγος, logos , oppi;...
Lue kommentti
Reifengas
Seuraa 
Viestejä3203
Liittynyt30.5.2010

Tiedebarometri: Pekka Himanen merkittävimpiä tutkijoita

Oman aikansa merkittävimpiä tutkijoita olivat astrologit. Himanen on meidän aikanamme vastaavanlainen. Ja suuren yleisön suosiossa. Astrologien aikaan eli myös vaikkapa Galileo Galilei. Hänelle on kirjoituksessa vastineensa. Tietojenkäsittelypuolella astrologien aikaan vaikutti Descartes, jolle on jälleen helppo löytä vastine.
Lue kommentti

Rinnan rikkahat ajavat,
käsityksin köyhät käyvät.

Planeetta imee 99 prosenttia siihen osuvasta valosta.

Tähtitieteilijät ovat löytäneet planeetan, joka on kuin itse pimeys. Kaukana Leijonan tähdistössä omaa tähteään kiertävä Jupiterin kokoinen Wasp-104b imee jopa 99 prosenttia siihen osuvasta valosta.

Tutkijat kirjoittavat arXiv-esijulkaisupalveluun ladatussa artikkelissaan, että Wasp-104b on ”mustempi kuin hiili”.

Wasp-104b on Jupiterin massainen kaasujättiläinen. Se kiertää emotähteään erittäin lähellä, lähempänä kuin Merkurius kiertää meidän Aurinkoamme. Planeetta tekee täyden kierroksen tähtensä ympäri alle kahdessa vuorokaudessa.

Tällaista tähden lähellä kiertävää kaasuplaneettaa kutsutaan kuumaksi jupiteriksi. Tähden säteily lämmittää planeettaa jopa tuhansiin asteisiin, mikä estää muun muassa pilvien muodostumisen planeetan päiväpuolelle.

Wasp-104b on lisäksi vuorovesilukittunut tähteensä, eli aina sama puoli planeetasta on tähteen päin. Toisella puolella vallitsee ikuinen yö.

Äärimmäisen musta väri johtuu siitä, että valoa heijastavia pilviä ei pääse muodostumaan. Sen sijaan planeetan kaasukehässä on kaliumia ja natriumia, jotka imevät valoa.

Tummuus ei estä meitä havaitsemasta planeettaa. Tämäkin planeetta löydettiin tarkastelemalla varjoa, joka muodostuu kun planeetta kulkee meistä katsoen tähtensä editse.

”Tähän asti tunnetuista mustista planeetoista sanoisin, että tämä menee top viiteen. Ehkä top kolmoseen”, pohtii tutkimusta johtanut astrofyysikko, tohtoriopiskelija Teo Mocnik englantilaisesta Keelen yliopistosta New Scientist -lehdessä.

Wasp-104b ei ole siis ainoa laatuaan. Tällaisia pikimustia planeettoja tunnetaan muutama muukin. Tummin kaikista on vuonna 2011 löydetty TrES-2b, joka heijastaa vain 0,1 prosenttia siihen osuvasta valosta. Sen kaasukehässä on muun muassa titaanioksidia valoa imemässä.

Toinen kiintoisa musta jättiläinen on Hat-p-7b. Sen yöpuolella sataa rubiineja ja safiireita, kun planeetan kaasukehässä oleva alumiinioksidi tiivistyy mineraalikiteiksi eli korundeiksi.

Vaikka nämä planeetat heijastavat äärimmäisen vähän valoa, on hieman harhaanjohtavaa verrata niitä hiileen, huomauttaa astrofysiikan professori Adam Burrows Princetonin yliopistosta. Ne eivät näyttäydy aivan pikimustina, vaan mitä luultavimmin Wasp-104b on hyvin tumman purppuran värinen. TrES-2b puolestaan on niin kuuma, että se hohtaa heikosti punaisena, kuin kekäle.

Planeetat löydettiin Kepler-avaruusteleskoopin avulla. Aurinkoa kiertävä Kepler-teleskooppi on tähän mennessä havainnut jo yli 2300 planeettaa muiden tähtien ympäriltä.

Kivikautisessa naudankallossa on reikä, jonka kuva näyttää sen sekä otsaluun ulko- että sisäpuolelta. Janan pituus vastaa kymmentä senttimetriä. Kuva: Fernando Ramirez Rozzi
Kivikautisessa naudankallossa on reikä, jonka kuva näyttää sen sekä otsaluun ulko- että sisäpuolelta. Janan pituus vastaa kymmentä senttimetriä. Kuva: Fernando Ramirez Rozzi

Länsi-Ranskasta löydetyssä yli 5 000 vuotta vanhassa lehmän kallossa oleva reikä on mitä todennäköisimmin porattu tarkoituksella.

Kallonporaus on ikivanha toimenpide. Esimerkiksi migreenin ja epilepsian uskottiin aiheutuvan pään sisällä mekastavista pahoista hengistä, ja kun kalloon porattiin tai raaputettiin reikä, nämä pirut pääsivät liihottelemaan matkoihinsa.

Arkeologinen todistusaineisto osoittaa, että ihmiset porasivat reikiä toistensa päihin jo yli 8 000 vuotta sitten. Toimenpiteestä jopa selvittiin hengissä jo kivikaudella.

Useassa vanhassa kallossa näkyy, että porausreikä on luutunut umpeen. Potilas on siis elänyt ainakin jonkin aikaa toimenpiteen jälkeen.

Nyt Ranskasta löydetty yli 5 000 vuotta vanha lehmän kallo viittaa siihen, että ihmiset ovat kenties harjoitelleet operaatiota eläimillä. Lehmän kallossa on ammottava reikä, jonka ympärillä on selvästi samanlaisia raapimisjälkiä kuin porauksen läpikäyneiden ihmisten päässä.

Atlantin rannalla Länsi-Ranskassa on muinoin ollut kivikautista asutusta, ja lehmän kallo kaivettiin siellä esille jo 1970–1980-luvun kaivauksissa.

Reiän ajateltiin tuolloin syntyneen kamppailussa toisen eläimen kanssa. Kenties toinen sarvipää oli puhkaissut lehmäparan kallon.

Kallon alun perin löytänyt tutkija pyysi kuitenkin muutama vuosi sitten kahta tutkijaa vilkaisemaan reikää lähemmin.

”Näimme hyvin nopeasti, että reikä on syntynyt kallonporauksesta. Se ei ole sarven jälki”, kertoo tutkija Fernando Ramirez Rozzi LiveScience-verkkolehdelle.

Totuus paljastui viimeistään elektronimikroskoopin alla, kun tutkijat näkivät kivityökalujen aiheuttamat raapimisjäljet reiän ympärillä.

Muinaiset ihmiset ovat siis ehkä harjoitelleet kallonporausta lehmällä. Tai kenties lehmäparka on kärsinyt jostain sairaudesta, jota on yritetty parantaa poraamalla sen päähän reikä.

Ei tiedetä, oliko lehmä elossa, kun reikä tehtiin. Joka tapauksessa se ei ole elänyt kovin pitkään operaation jälkeen, sillä reikä ei ole luutunut lainkaan.

Tutkijat pohtivat myös, olisiko reikä tehty osana jotain rituaalia. Heidän mielestään on kuitenkin todennäköisintä, että lehmä on toiminut aloittelevan kallonporaajan harjoituspotilaana ennen kuin vaarallista tekniikkaa on lähdetty soveltamaan ihmiseen.

Ranskasta on aiemmin löytynyt myös villisian kallo, jossa on samankaltainen reikä.

Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.