Kimmo Pietiläisen suomentama Richard A. L. Jonesin Pehmeät koneet pureutuu nanoteknologiaan.
Kimmo Pietiläisen suomentama Richard A. L. Jonesin Pehmeät koneet pureutuu nanoteknologiaan.

Pietiläinen on tehnyt merkittävän elämäntyön tiedetoimittajana, tiedekirjojen kääntäjänä ja kustantajana. Palkintoperustelujen mukaan Pietiläisellä on harvinainen kyky löytää merkittävät tiedekirjat ennen muita.

Suomen tiedetoimittajain liitto ry. on myöntänyt vuosittaisen Tiedetoimittaja-palkinnon kääntäjä-kustantaja Kimmo Pietiläiselle. Palkinto luovutettiin Pietiläiselle tänään Valon päivän juhlassa Helsingissä. Palkintosumma on 5000 euroa.

Pietiläinen palkittiin erityisesti ajankohtaisen ulkomaisen tiedekirjallisuuden tarjoamisesta suomen kielellä. Hän perusti tiedekustantamo Terra Cognitan vuonna 1997.

Pietiläinen on suomentanut noin 80 tiedekirjaa, joista useista on tullut tärkeitä tieteellisen keskustelun aloittajia. Tällaisia ovat muun muassa Richard Dawkinsin Geenin itsekkyys, Edward Wilsonin Elämän monimuotoisuus sekä Jared Diamondin ja Antonio Damasion teokset.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Monet hänen suomennoksistaan ovat kansainvälisiä ajankohtaisteoksia, kuten Samuel Huntingtonin Kulttuurien kamppailu, Richard Dawkinsin, Daniel Dennettin ja Sam Harrisin uskontokriittiset teokset ja tuoreimpina esimerkkeinä Nassim Nicholas Talebin Musta Joutsen ja Satunnaisuuden hämäämä, jotka ruotivat rahakriisin perusteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pietiläisen toiminta kääntäjänä ja kustantajana on merkittävää myös siksi, että suuret kustantajat ovat viime vuosina julkaisseet varsin vähän luonnontieteellisiä tietokirjoja suomeksi. Pietiläisen toiminnan ansiota lienee se, että muutkin kustantajat ovat heräämässä ja aktivoitumassa.

Pietiläinen valmistui teoreettiseksi fyysikoksi Helsingin yliopistosta vuonna 1972. Sen jälkeen hän on toiminut fysiikan ja matematiikan opettajana, vakituisena avustajana Suomen Kuvalehdessä ja Uudessa Suomessa sekä vapaana tiedetoimittajana.

Tietokirjojen kustantajana ja kirjoittajana Pietiläinen on ollut Art House ja Tietosanoma -kustantamoissa ja vuodesta 1997 alkaen perustamassaan Terra Cognitassa. Hän on toiminut aktiivisesti tieteen popularisoijana ja keskustelijana myös radio-ohjelmissa ja kouluttanut tietokirjojen kääntäjiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla