Tiede-lehden nettisivujen koko vuoden 2011 luetuin juttu oli uutinen kannabiksen vaikutusmekanismin löytymisestä.

TIEDE-LEHDEN SUOSITUIMMAT NETTIUUTISET VUONNA 2011

Klikkaamalla otsikkoa voit lukea koko uutisen.

1. Kannabiksen vaikutusmekanismi selvisi 

 Tutkijat ovat onnistuneet selvittämään, miten marihuanan ja muiden kannabistuotteiden vaikutus käyttäjän tunnetiloihin syntyy aivoissa.

 2. Kaljatölkki on paras kylmäpatruuna

 Kun tavoitteena on liikuteltava kylmäjärjestelmä, on säästettävä joka grammasta. Juotavat voi pitää viileinä myös kuljettamatta grammaakaan kylmävaraajia. 

3. Vedenpinta ei ole täysin märkä

 Valtaosassa Maan pintaa vesi ja ilma kohtaavat, mutta millainen raja oikein on? Naturessa julkaistu tutkimus osoitti, että tuolla rajalla vesimolekyylit harottavat kaasumaisen ja nestemäisen olomuodon välillä.

4. Nähty elokuva luettiin aivoista

 Kalifornian Berkeleyn yliopiston tutkijat onnistuivat toiminnallisen aivokuvannuksen ja tietokoneohjelman avulla toistamaan, mitä ihminen oli aiemmin nähnyt – testitapauksessa Hollywood-elokuvan trailereita. 

5. Maan syvyyksistä löytyi matoja

 Syvältä maan pinnan alta löytyneet sukkulamadot kielivät, että biosfäärin pohjalla on luultua monimuotoisempaa elämää. 

6. Schrödingerin kissat siirtyivät teleportaatiolla

 Kvanttitietokone on jälleen hiukan lähempänä, kun kaukosiirrossa onnistuttiin säilyttämään valon aaltopaketin Schrödingerin kissoiksi kutsutut kvanttitilat ensimmäistä kertaa.

7. Tiesitkö tämän hyttysistä? 13 tieteen faktaa 

 Kohta pistää! Pistä vastaan! 13 kohdan pikakurssimme kertoo, mitä hyttysistä ja hyökkäysten torjunnasta tiedetään. 

8. Antimateria pysyy varastossa jo päiviä

 Kalifornian yliopiston fysiikan professori Clifford Surko paljasti Yhdysvaltain tiedeviikoilla rakentavansa tutkimusryhmineen varastoa, joka pystyy säilömään tuhansia miljardeja positroneja useiden päivien ajaksi. 

9. Sukupuoliherpes tarttuu salakavalasti

 Sukupuoliherpes voi tarttua seksikumppanilta, vaikka tämä olisi täysin oireeton, tutkimus varmistaa. 

10. Ihmisen evoluutio etenee

 Väitteet, että kulttuurin ja teknologian kehitys on vähentänyt luonnonvalinnan voimaa, ovat tuoreen tutkimuksen mukaan vailla pohjaa. Ihmisten evoluutio jatkuu ja geneettiset muutokset ovat mahdollisia kahden sukupolven välillä.

Lisää uutisia: tiede.fi/uutiset


TIEDE-LEHDEN TOIMITUS TOIVOTTAA ONNEA UUDELLE VUODELLE!

Päivittäiset tiedeuutiset palaavat joulutauolta maanantaina 2. tammikuuta.

Musiikki soi aivoissa kaikkialla. Kuva: Getty Images

Kansien kärkitilan nappasi koira.

Tiede-lehden lukijat ovat antaneet vuosipalautteensa eli äänestäneet vuoden 2017 jutut ja kannet.

Tänä vuonna Tieteessä julkaistiin 76 artikkelia. Kannatus jakautui laajalti, mutta kolmen kärki oli hyvin tasainen. Sijat ratkesivat muutamilla äänillä.

Vuoden jutut

1.  Aivot rakastavat musiikkia

Artikkeli kertoi, kuinka musiikki on paljon muutakin kuin kuuntelunautinto. Musiikkiharrastus vahvistaa aivoja ja kehittää kognitiivisia valmiuksia keskittymiskyvystä muistiin ja älyyn.

Artikkeli ilmestyi numerossa 11/2017. Kirjoittajat olivat tiedetoimittajat Panu Räty ja Kirsi Heikkinen.

2. Mitä koira näkee sinussa?

Artikkeli kysyi, miten paras ystävämme suhtautuu meihin ja mitä se meidän mielenliikkeistämme ja tekemisistämme tajuaa.

Artikkeli ilmestyi numerossa 6/2017. Kirjoittaja oli tiedetoimittaja Maija Karala.

3. Elämän suurimmat arvoitukset

Artikkeli kysyi, mitä nykytiede sanoo maailman pohdituimmista asioista, kuten tietoisuuden olemuksesta ja elämän tarkoituksesta.

Artikkeli ilmestyi numerossa 2/2017. Kirjoittajat olivat New Scientist -lehden tiedetoimittajia.

 

Lue Digilehdet.fi:ssä

Jos olet jonkin Sanoman aikakauslehden tilaaja, voit lukea voittoisat artikkelit Digilehdet-palvelussa kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevista linkeistä.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet.

 

Vuoden kannet

Tasainen oli myös kansiäänestys. Lämpenevän luonnon maapallojäätelö ja Eurooppaa valtaava susi hävisivät vain hienoisesti koiralle.

Äänestyksen voittajat

Arvonnassa muhkean tietokirjapaketin voittivat

Jaakko Rantanen, Hämeenlinna

Nikolas Uso, Helsinki

Veera Vedenpää, Teerijärvi

 

Muinainen punkki jäi meripihkaan. Kuva on tutkimuksesta.
Muinainen punkki jäi meripihkaan. Kuva on tutkimuksesta.

Punkilla on ikää sata miljoonaa vuotta.

Meripihkaan kivettyneet eläimet ovat melkein kuin valokuvia dinosaurusten ajasta. Nyt Myanmarista on löytynyt kivettynyttä meripihkaa, jonka sisällä on ikivanha punkki.

Pieni otus on imenyt itsensä täyteen dinosauruksen verta ja tarraa yhä kiinni dinosauruksen sulkaan. Muinaisen havupuun pihkaan on ikuistunut hetki sadan miljoonan vuoden takaa.

Meripihkasta on löytynyt aiemmin vanhempiakin ötököitä ja esimerkiksi kokonainen muinainen linnunpoikanen. Nyt löytynyt punkki on ensimmäinen suora todiste siitä, että nämä verenimijät kiusasivat myös muinaisia eläimiä.

Toki tiedetään, että punkkeja oli olemassa jo yli 200 miljoonaa vuotta sitten. On kuitenkin harvinaista, että sekä loiseläin ja kappale sen isäntää ovat kivettyneet samaan pihkanpalaseen.

Tutkijat eivät voi olla täysin varmoja, kuuluiko meripihkaan jämähtänyt sulka dinosaurukselle vai eräälle esihistorialliselle linnulle.

Tiedetään, että useat teropodien alalahkoon kuuluneet dinosaurukset olivat höyhenpeitteisiä. Teropodien kuuluisin edustaja on Tyrannosaurus rex. Teropodeista kehittyivät myös nykyiset linnut.

Pihkasta löytynyt punkki on tieteelle uusi ilmestys. Se edustaa aiemmin tuntematonta punkkilajia ja tutkijat antoivat sille nimeksi Deinocroton draculi, Draculan hirmuinen punkki.

Havupuun pihkaan on tarttunut muutakin kiintoisaa. Tutkijat löysivät useita meripihkaan kivettyneitä punkkeja, ja osaan niistä näyttää tarttuneen pieniä karvoja. Näiden karvojen tutkijat arvelevat olevan peräisin erään kuoriaislajin toukasta.

Nämä toukat elävät nykyäänkin lintujen ja nisäkkäiden pesissä ja popsivat pesänhaltijasta varisevaa kuollutta ihosolukkoa ja sulkia. Kun toukkia on paljon, niistä irtoilevat karvat voivat muodostaa pesän pohjalle maton.

Niinpä tutkijat päättelevät, että punkit ovat vierailleet jonkin sulkapeitteisen dinosauruksen pesässä, missä niihin on myös takertunut näitä toukkien karvoja.

Verenimijät karvoineen ja dinosauruksesta tai linnusta irronnut sulka ovat sitten jämähtäneet kiinni puun pihkaan, joka sopivissa olosuhteissa kivettyy ja vuosimiljoonien saatossa kerrostuu merenpohjaan.

Vaikka yksi punkeista on täynnä verta, joka mahdollisesti on peräisin dinosauruksesta, ei ole toivoakaan, että näistä muinaisjäänteistä saataisiin dinosauruksen dna:ta. Perimäaines ei säily ehjänä siinä kivettymisprosessissa, jossa meripihka muodostuu.

Tutkimuksen julkaisi Nature Communications.