Yhdysvalloissa perustetun ilmaisen tieteellisen julkaisun, PLoS Biologyn, ensimmäinen numero ilmestyi tänään maanantaina. PLoS on lyhenne sanoista Public Library of Science eli luonnontieteen julkinen kirjasto. Biologia saa myöhemmin rinnalleen muita t...

Yhdysvalloissa perustetun ilmaisen tieteellisen julkaisun, PLoS Biologyn, ensimmäinen numero ilmestyi tänään maanantaina. PLoS on lyhenne sanoista Public Library of Science eli luonnontieteen julkinen kirjasto. Biologia saa myöhemmin rinnalleen muita tieteenaloja.

PLoS perustettiin kolme vuotta sitten. Perusajatuksena on hyödyntää nykyajan verkkoyhteyksiä myös tieteellisten raporttien julkaisemisessa, koska niitä ei enää välttämättä tarvitse painaa paperille. Toinen syy on se, että tieteellisten aikakauslehtien tilausmaksut haukkaavat suuren osan tutkimuslaitosten määrärahoista.

PLoS on lukijoilleen ilmainen, mutta sen sijaan tutkimusraportin tekijän on maksettava 1500 dollarin julkaisumaksu. Maksuilla on tarkoitus kattaa kustannukset muttei tahkota voittoa millekään taustayhteisölle eikä yksittäisille henkilöille. PLoSin alkupääoma on saatu lahjoituksina, joista muhkein on Gordon ja Betty Mooren säätiön yhdeksän miljoonaa dollaria.

Poikkeuksellisesta julkaisutavasta huolimatta laadusta ei tingitä, PLoS Biologyn ensimmäisen numeron saatesanoissa luvataan. Tarjotut raportit alistetaan yhtä tiukkaan arviointiin kuin muissakin tiedejulkaisuissa.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla