Tuomas Hoppu & julkaisuryhmä, <i>Tampere 1918</i>. (Vapriikki).
Tuomas Hoppu & julkaisuryhmä, Tampere 1918. (Vapriikki).

Ehdokasteokset valottavat muun muassa sisällissodan tapahtumia, sotahistorian julkisivun taustoja, luonnonsuojelun historiaa ja entisaikojen oppineiden naisten saavutuksia.

Tieto-Finlandia-palkinnon saajaksi on tänä vuonna ehdolla kuusi teosta:

Tuomas Hopun, Tampereen yliopiston historiatieteen laitoksen ja Tampereen kaupungin museotoimen kirjoittama Tampere 1918 -teos (Vapriikki) käsittelee sisällissodan tapahtumia Tampereella.

Juhani Koiviston ehdokasteos Tuijotin tulehen kauan (WSOY) kertoo säveltäjä Toivo Kuulasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suomen luonnonsuojeluliitto ry ja WSOY ovat ehdolla kirjallaan Laulujoutsenen perintö. Suomalaisen ympäristöliikkeen taival, jonka on toimittanut Tiede-lehden vakituinen avustaja Helena Telkänranta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jorma Lehtolan ehdokasteos Laulujen Lappi (Kustannus-Puntsi) on tarinoiden höystämä retki laulujen Pohjolaan.

Marjo T. Nurmisen teos Tiedon tyttäret (WSOY) esittelee entisaikojen oppineiden naisten asemaa ja saavutuksia.

Sari Näre ja Jenni Kirves ovat ehdolla teoksellaan Ruma sota (Johnny Kniga), joka ottaa uudenlaisen lähestymistavan sotakeskusteluun tutkailemalla kokemuksia sotahistorian julkisivun takana.

Vuonna 1989 perustettu, suuruudeltaan 30 000 euron arvoinen palkinto on Suomen kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaalle tieto- tai oppikirjalle.

Ehdokkaat nimesi lautakunta, johon kuuluivat professori Kaisa Häkkinen, toimittaja ja kriitikko Otso Kantokorpi ja Orimattilan kirjaston johtaja Jari Paavonheimo. Lopullisen valinnan tekee Suomen Kustannusyhdistyksen entinen toimitusjohtaja Veikko Sonninen. Palkinto jaetaan torstaina 20.11.

Sisältö jatkuu mainoksen alla