Mielen toiminta on aivotoimintaa – mutta miten aivot säätävät, mitkä asiat pääsevät tietoisuuteemme, mitkä jäävät alitajuntaan. Kuva: Getty Images
Mielen toiminta on aivotoimintaa – mutta miten aivot säätävät, mitkä asiat pääsevät tietoisuuteemme, mitkä jäävät alitajuntaan. Kuva: Getty Images

Kansissakin tietoisuus nappasi voiton.

Tiede-lehden lukijat ovat antaneet vuosipalautteensa eli äänestäneet vuoden 2020 jutut ja kannet.

Tänä vuonna Tieteessä julkaistiin 86 artikkelia. Kannatus jakautui ilahduttavan laajalti, mutta kärki oli selvä, joskin hyvin tasainen.

Ykköseksi nousi alkukesästä julkaistu tietoisuuden syntyä käsitellyt artikkeli – kintereillään toinen aivojuttu, joka kertoi keskusyksikkömme liikunnannälästä, ja sydän, joka voi sairastua suurista tunteista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vuoden jutut 2020

1. Mistä tietoisuus syntyy?

Artikkeli kertoi, että vuosisatoja pohditulle mielemme suurelle mysteerille on jo löytynyt aivoista työtila, mutta tietoisuuden lopulliset salaisuudet avautuvat hitaasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Artikkeli ilmestyi numerossa 7/2020. Kirjoittaja oli lääketieteellisen kuvantamisen ja mallintamisen professori Lauri Nummenmaa.

 2. Aivot tarvitsevat liikuntaa

Artikkeli kertoi, miksi hermosolumme kärsivät nykyisestä paikoillaan olosta: perimme aivomme esivanhemmiltamme, jotka uurastivat ruoanhaussa.

Artikkeli ilmestyi numerossa 5/2020. Kirjoittajat olivat biologisten tieteiden professori David Raichlen ja psykologian ja psykiatrian professori Gene Alexander, jotka laativat artikkelinsa alun perin Scientific American -lehteen.

3. Sydän särkyy suurista tunteista

Artikkeli kertoi, kuinka oikeassa rakkauslaulu onkaan. Sydän saattaa murtua surusta, mutta yhtä lailla sitä voivat koetella riemu ja stressi.

Artikkeli ilmestyi numerossa 3/2020. Kirjoittaja oli lääketieteeseen erikoistunut tiedetoimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja Mari Heikkilä.

 

Lue jutut tiede.fi:ssä

Tiede-lehden tilaajana pääset lukemaan jutut klikkaamalla niiden otsikoita.

Jos et vielä ole tilaaja, voit lukea voittaja-artikkelin. Kakkos- tai kolmosartikkelin lukeaksesi voit ottaa maksuttoman tutustumistilauksen otsikkolinkkien kautta. Tilaus tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden digiartikkeleihin.

Lue jutut digilehdet.fi:ssä

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea jutut myös Sanoman Digilehdet-palvelussa. Ellet ole aktivoinut tilaukseesi kuuluvaa digioikeutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet.

 

Vuoden kannet 2020

Tietoisuus vetosi eniten myös kansissa. Selvä kakkonen ja kolmonen olivat numeron 4 terveyspannasta vapautunut kananmuna ja numeron 9 ihmisen syntyä kuvittanut äiti ja tytär.

Äänestyksen voittajat

Arvonnassa muhkean tietokirjapaketin voittivat

Jenna Haapala, Espoo

Julia Kinnunen, Jyväskylä

Petri Laukkanen, Lahti

Korjaus 19.12.2020: Vaihdettu Aivot tarvitsevat liikuntaa -artikkelin ilmestymisnumero. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla