Brittiläinen matemaatikko Alan Turing ehdotti 1950-luvulla, että tietokonetta pidettäisiin älykkäänä, jos se pystyy keskustelemaan ihmisistä koostuvan paneelin kanssa niin sujuvasti, että paneeli luulee konetta ihmiseksi. Nykyiset tietokoneohjelmat rup...

Brittiläinen matemaatikko Alan Turing ehdotti 1950-luvulla, että tietokonetta pidettäisiin älykkäänä, jos se pystyy keskustelemaan ihmisistä koostuvan paneelin kanssa niin sujuvasti, että paneeli luulee konetta ihmiseksi. Nykyiset tietokoneohjelmat rupattelevat kuitenkin niin sujuvasti – tekevät jopa inhimillisiä kirjoitusvirheitä – että Turingin testistä ei enää ole tarpeeksi haastetta. Tutkijat ehdottavatkin, että koneiden älykkyyden testaamiseen käytettäisiin vastaisuudessa kolmivuotiaille tarkoitettuja testejä.

“Arkipäiväisessä keskustelussa huijaaminen on yksinkertaisesti liian helppoa“, sanoo IBM:llä tekoälyä tutkiva Sam Adams New Scientist-lehdessä. Hänen työryhmänsä on kehittämässä Joshua Blue-tietokoneohjelmaa, jonka ajattelu kehittyy kolmivuotiaan lapsen lailla. Siksi Joshuan älykkyyden asteittaista muuttumista olisi pystyttävä mittaamaan. Adamsin mukaan tähän soveltuvat parhaiten lapsille tarkoitetut testit, joita käytetään esimerkiksi oppimisvaikeuksien kartoittamiseen.